Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

"Staten måste ställa krav på bim"

Publicerad: 25 Oktober 2011, 09:13

Sveriges byggbransch riskerar att tappa konkurrenskraft utan statliga krav på bim.


För att Svensk byggbransch inte ska förlora kompetens och konkurrenskraft måste svenska staten ställa krav på bim, byggnadsinformationsmodellering. Även byggherrar måste bli bättre på att beställa projekt som bim-modell. Det anser allt fler inom byggbranschen.

– Det tar emot att säga det men våra grannländer Norge och Finland ligger långt före oss. Anledningen är att staten har tagit tag i frågan, säger Rikard Appelgren, vd på konsultföretaget WSP Europe.

WSP presenterade nyligen en rapport om bim-utvecklingen tillsammans med forsknings- och konsultföretaget Kairos Future. Utvecklingen mot en effektivare byggprocess med färre byggfel och lägre kostnader går för långsamt eller till och med åt fel håll i Sverige.

Kostnaderna för att bygga bostäder har ökat med 20 procent de senaste fem åren i Sverige. En allt större del av de 400 miljarder kronor som byggsektorn omsätter i Sverige används till att åtgärda byggfel, enligt BI Analys. Trots att branschen jobbar för att vända utvecklingen.

Nyckeln till lägre byggkostnader är en effektivare byggprocess. Bim är en byggprocess med effektivare informationsutbyte mellan byggandets alla parter. Processen tar stöd av it-lösningar, exempelvis virtuella byggmodeller i 3D.

– Den offentliga sektorn har ett ansvar för att driva den här utvecklingen, säger Mats Lindgren, koncernchef på Kairos Future.

I Finland ställer det statligt ägda fastighetsbolaget Senaatti sedan år 2007 krav på bim i alla upphandlingar. Norges motsvarighet, Statsbygg, ställer liknande krav sedan 2010. Bygghandlingarna ska levereras digitalt i IFC-format, det vill säga öppna datormodeller som kan läsas av datorprogram från flera olika mjukvaruföretag.

Länge har byggbranschens diskussion om bim handlat om tekniska frågor, till exempel problemen med informationsutbytet mellan olika datorprogram. Men under ett seminarium som WSP nyligen höll var frustrationen över trögheten i det här arbetet tydligare än någonsin. Toleransen mot mjukvaruföretag, konsulter och byggföretag som låser in sin digitala information i unika filformat eller företagssystem verkar sjunka.

– Vi har nått vägs ände med det slutna utvecklingsarbetet på enskilda byggföretag. För att få en effektivitetshöjning måste vi lyfta blicken och bryta upp de företagsunika systemen, säger Rikard Espling, utvecklingschef på Skanska.
Branschen behöver gemensamma tekniska gränssnitt och informationssystem, anser han. Rikard Espling är även ordförande för utvecklingsprogrammet Open bim. Programmet har syftet att driva utvecklingen mot effektivare byggprocesser genom öppna informationssystem. Men det har inte samma möjlighet att skapa förändring som när en stor beställare ställer krav.

Någon motsvarighet till de stora aktörerna Senaatti och Statsbygg finns inte i Sverige. I en debattartikel i Dagens Industri uppmanar därför WSP civil- och bostadsminister Stefan Attefall och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd att ta ett politiskt initiativ.

Möjligtvis kan det statliga fastighetsbolaget Vasakronan axla den drivande rollen, säger Øivind Christoffersen, vd på Statsbygg.

– Eller så kan de svenska byggherrarna gå samman och ställa gemensamma krav på både projektörer och entreprenörer. Kraven måste komma från beställarna, säger han.

Och Mats Lindgren på Kairos Future håller med.
– Så fort man får ordning på beställandet löser sig det andra. Leverantörerna kommer att lösa problemen med samarbetet och det digitala informationsutbytet, säger han.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.