Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

STD om de nya cad-kraven: "Vi riskerar hamna i en monopolsituation"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Ett stort antal av Svensk Teknik och Designs medlemsföretag har uttryckt bekymmer över en ny kravspecifikation för cad som tagits fram av AP Fastigheter, Specialfastigheter och elva andra offentligägda fastighetsbolag. I ett brev till de olika fastighetsbolagen hyser Svensk Teknik och Design stark oro över dessa krav.
Håkan Blom, vd på Tyréns och ordförande i Svensk Teknik och Design, STD,  på vilket sätt, innebär de nya cad-kraven en konkurrensbegränsning?
- Den föreskrivna utvecklingsmiljön, formatet, är framtagen av ett av de stora programvaruhusen, Autodesk, som har en stark ställning på marknaden. Många arkitektföretag och installationskonsulter använder dock framgångsrikt andra programvaror, som inte kan leverera objekt enligt det föreskrivna formatet utan att information går förlorad. Företagen gör stora investeringar i sina program och applikationer och förlorar konkurrenskraft om de måste investera dubbelt.
Vilken eventuell intressekonflikt är att vänta?
- Om kunderna samfällt föreskriver användning av en speciell programvara riskerar vi att hamna i en monopolsituation gentemot tillverkaren av denna programvara, vilket på sikt kommer att missgynna slutanvändaren. Alla måste köpa sina programvaror från samma leverantör. Vi blir helt beroende av denna leverantör, som ständigt kommer med nya uppgraderingskrav, serviceavgifter etcetera på ett sätt som redan idag belastar byggprojekten med för höga kostnader.
- De nya Cad-kraven, fortsätter Håkan Blom, har dessutom upprättats av ett företag med starka egenintressen i den föreskrivna utvecklingsmiljön, eftersom det även är återförsäljare av de programvaror som är anpassade till det föreskrivna formatet.
Andra ser det som en ny möjlighet. Kan du utveckla och säga vad man kan göra istället?
- Möjligheter ser de som redan har investerat i dessa miljöer, och därmed skaffat sig en konkurrensfördel, eller de som säljer sådana system. Övriga ser det som ett hinder att tvingas in i en utvecklingsmiljö som man själv inte valt.
Uppmuntra istället användning och fortsatt utveckling av företagsneutrala standarder, det vill säga sådant som inte är knutet till en enskild programvarutillverkare. Sådana neutrala format finns (IFC) och används framgångsrikt på många håll till exempel i Norge och Danmark.

MARIANNE SILÉN

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.