Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Stort intresse för ny fakturaportal på webben

Publicerad: 24 november 2010, 07:43

Den webbaserade faktureringstjänsten eBuild har varit i drift i två månader. Under den här tiden har 2 500 leverantörer av byggvaror och tjänster registrerat sig och skickat minst en faktura.


– Det motsvarar totalt 10 000 fakturor och har inneburit en besparing i minskad fakturahantering på runt 1 miljon kronor hos de stora bolagen, säger Peter Fredholm, vd på bolaget Beast, som administrerar tjänsten.

En stor mottagare av fakturor, som exempelvis Skanska, hanterar runt 1,5 miljoner sådana dokument varje år. Stora leverantörer som Ahlsell har skräddarsytt sina elektroniska fakturor så att de passar de stora beställarnas affärssystem.

Men de flesta små leverantörer skickar fortfarande pappersfakturor med posten. Många av dessa innehåller fel, som felaktigt projektnummer, och skickas därför tillbaka. Hanteringen kostar årligen miljontals kronor.

Tjänsten eBuild är gratis att använda och vänder sig främst till de små leverantörerna. Via samma portal och ett enda lösenord kan de skicka e-fakturor till stora beställare som Skanska, Peab och NCC. Svevia och Beijer Byggmaterial testar tjänsten just nu. Även JM, Veidekke samt flera installationsföretag har visat intresse, berättar Peter Fredholm.

Efter årsskiftet börjar NCC i Norge att använda eBuild. Peter Fredholm räknar med att tjänsten ska expandera i Norden och Baltikum. Därför har webbplatsen översatts till norska, finska, danska och engelska samt har fått stöd för utländska valutor och kontonummer.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.