Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Svalt intresse för smarta hem

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Intresset för smarta hem verkar mycket lågt. Än mindre eftertraktade tycks smarta lösningar i kontor vara. Det visar ett examensarbete utfört vid Centrum för Management i Byggsektorn vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

- Generellt var intresset oväntat lågt även i de yngsta grupperna som ändå var mest intresserade, säger Daniel Tholén som tillsammans med Manne Aronsson undersökt vilka bredbandstjänster hyresgäster i bostäder och i kontor efterlyser.

Examensarbetet, som presenterades i förra veckan utfördes i samarbete med NCC vid Sundby Park, ett av företagets projekt i Strängnäs. Där har ett före detta sjukhusområde förvandlats till ett område med 144 lägenheter kompletterat med kommersiella lokaler som inrymmer 42 kontorshyresgäster.

- Det gav oss ett bra tillfälle att jämföra intresset i bostäder och i kontor, säger Manne Aronsson.

Eftersökta tjänster kan delas in i fem kategorier:
. Information: skräddarsydda nyheter, databaser;
. Underhållning: tv, video, spel;
. E-handel: B2B, marknadsplatser, betalningstjänster;
. Kommunikation: IP- och bildtelefoni, distansarbete;
. Telemetri: smarta hem, styr och regler, lås, larm.

För de boende var informationstjänsterna mest eftersökta, följt av underhållning och kommunikation. Kontorshyresgästerna prioriterade kommunikation med information som god tvåa.

- Mest förvånande var kanske att inte en enda kontorshyresgäst valde telemetri som första alternativ. Över huvud taget var intresset för e-handel och telemetri lågt, säger Manne Aronsson.

/Morgan Andersson
Reagera på artikeln!

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.