Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

"Svenska staten bör kräva BIM"

Publicerad: 10 oktober 2008, 12:33

Svenska staten kan behöva tvinga byggbranschen att använda BIM, byggnadsinformationsmodellering. Då kan utvecklingen mot virtuellt byggande gå snabbare i Sverige, tror Morten Lie, strategidirektör på det norska bolaget Statsbygg.


– Jag tror att tiden nu är mogen i Sverige för att ställa krav som Danskarna har gjort. Jag tror att det kanske är en snabbare väg än den vi har gått, säger Morten Lie.

Den danska myndigheten Erhvervs- og Byggestyrelsen skärper regelbundet kraven på virtuellt byggande vid upphandlingar av statliga projekt.

Företrädare för den danska byggbranschen har därför bildat organisationen Det Digitale Byggeri för att möta kraven på BIM. Norge har valt en mjukare linje.

– Vi har i flera år tagit med oss bolag in i mindre pilotprojekt. Vi har betalt vissa utvecklingskostnader, alltså gjort mycket för att stötta utvecklingen i branschen. Hittills har det varit frivilligt men nu ställer vi även krav, säger Morten Lie.

Statsbygg håller i allt byggande och all förvaltning av fastigheter som används till statlig verksamhet i Norge. Bolaget är därmed en stor inflytelserik byggherre med ungefär 200 bygg- och renoveringsprojekt på gång samtidigt.

Digital projektering
Och nu kräver bolaget en övergång till digital projektering. I år tar bolaget in fem anbud som digitala BIM-modeller. Nästa år ska 15 projekt upphandlas på det här sättet. Och år 2010 ska alla anbud levereras digitalt.

– Statsbygg har tagit ställning. Vi vill använda BIM i alla projekt. Vi är inte intresserade av fysiska modeller eller akvareller, säger han.

Senare i byggprocessen ska all projektering ske som BIM. När den virtuella modellen är färdigutvecklad ska den kunna skickas vidare till entreprenörer för att få in anbud. Även byggentreprenören ska skicka tillbaka en utbyggd BIM-modell, som Statsbygg sedan kan använda till sitt system för fastighetsförvaltning.

– Projektledare och andra ansvariga ser att de har nytta av det här. Därför är det fler som vill vara med än vi hade krävt. Så det går fortare fram än vi hade trott, reaktionerna är positiva.

Öppna format
Statsbygg kräver också att modellerna levereras som det öppna, teknikneutrala filformatet IFC, som kan öppnas och användas av program från olika mjukvarutillverkare.

– Det vi vill undvika är att det slutar med att vi har en leverantör som har allt. För det finns ju några leverantörer som kan leverera BIM-paket inom flera discipliner. Men vi vill att det ska vara flera aktörer så att alla, stora som små bolag, kan bidra till utveckling. Det tror vi är bättre för branschen, säger Morten Lie.

Norge har kommit längre än Sverige med att använda öppna standarder, tror han.

– Vi får intrycket av att Sverige släpar lite efter. Samtidigt ser vi att svenska företag, som NCC och Skanska, är på gång att använda IFC i sin egen produktion, säger han.

Utbildar internt
Statsbygg jobbar nu mycket med internutbildning, alla avdelningar på bolaget ska kunna använda de digitala verktygen. Folk från bolaget reser också runt, håller kurser och deltar i konferenser. Men trots att satsningen har medvind finns det problem.

– Ja, det finns många hinder. En del programvaror är inte bra nog. Programmen utväxlar ibland inte information på rätt sätt, när man använda IFC-standarden. Du får problem att ta materialet från ett program till ett annat. Vi märker också att det kan saknas kunskap om att modellera i 3D.

– Men samtidigt ser vi att de flesta arkitekter nu jobbar i 3D och är de som behärskar tekniken. Många konsulter har också förstått att det här måste de börja använda, säger Morten Lie.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.