Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Tekla skapar gratis bim-verktyg

Publicerad: 4 mars 2011, 11:49

Nya programmet Bimsight ska få fart på virtuellt byggande genom att sprida digitala modeller till fler datorer.


Företaget bakom konstruktionsprogrammet Tekla Structures lanserar ett gratis program för projektarbete baserat på virtuella modeller. Programmet Tekla Bimsight är ett samarbetsverktyg som kan hämta in modeller från olika datorprogram.

Det går sedan att kolla den samlade designen och om installationer som exempelvis ventilationsrör kolliderar med andra delar i konstruktionen. Det går att ta fram mått ur den virtuella modellen. Man kan även skriva in kommentarer samt markera var man gjort en ändring i konstruktionen.

Tekla Corporation beskriver programmet som ”den felande länken” som ska få fart på det digitala samarbetet mellan de olika discipliner som deltar i konstruktionsprocessen. Arkitekter, konstruktörer, entreprenörer och installationskonsulter har hittills haft problem med att utbyta digital information, eftersom de vanligtvis använder olika datorprogram.

Rogier Jongeling, expert på virtuellt byggande, välkomnar den här typen av program men är inte så imponerad.

– Det finns andra program som nästan är gratis och som gör mer än Bimsight. Programmet Simplebim är ett exempel på ett sådant, säger han.

Rogier Jongeling tycker inte att det bör kallas för ett bim-program utan snarare en så kallad 3D-viewer, ett visualiseringsverktyg, eftersom programmet inte kan analysera informationen i modellen. Till exempel saknas bimtillämpningar som ”code checking” och ”quantity take off”, säger han.

Men Teklas syfte är inte att Bimsight ska kunna utföra några avancerade beräkningar. Programmet är framtaget för att öka branschens användning av digitala modeller under byggprocessen, förklarar Niklas Kihlén, expert på mjukvaran på Tekla Software.

– Delar vi ut programmet gratis tror vi att marknaden kommer att hitta nya sätt att använda modeller på. Det kommer att användas av personer som normalt inte skulle ha en sådan här programvara i sin dator, säger han.

Han jämför det med dokumentvärldens pdf. Programmen som skapar en pdf kostar pengar att köpa in men man kan ladda ner ett gratis program för att läsa filerna. Det innebär att pdf:en har fått en väldigt stor spridning.

Målgruppen för Bimsight är exempelvis beställare, som lättare kan bedöma en modell än en traditionell pappersritning. Men även entreprenörer och de som producerar byggmaterial.

– I går ringde en trapptillverkare. För honom var programvaran perfekt för han kunde ladda ner programmet gratis, öppna modellen av bygget samt gå in och ta måtten för trappan, säger Niklas Kihlén.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.