Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Tekla testar digital utsättning

Publicerad: 22 januari 2009, 09:14

En plug in till BIM-verktyget Tekla Structures ska göra det lättare att mäta ut var byggobjekten ska placeras. Den virtuella modellen tas med ut på bygget i en laptop. Ett pipljud talar sedan om var exempelvis en betongplatta eller vägg ska ställas.


– Det är lantmätargrejor, en slags intelligent laser för avståndsmätning, säger Leif Granholm, vd för Tekla Software i Norden och Baltikum.

Tekla Structures är ett BIM-verktyg som främst är inriktat på konstruktionen av stommar och industriell tillverkning av stomelement. Programmet har också nyligen fått en funktion för tidsplanering av byggprocessen.

Nu utvecklar företaget även en plug in som gör det möjligt att ta med sig den virtuella byggnaden ut på bygget. Syftet är att hoppa över utskriften av pappersritningar och att effektivisera utsättningen av allt från en bottenplatta av betong till väggar och balkar.

– Mätteknikerna ser på den virtuella modellen vad det är de sätter ut. Tekniken effektiviserar arbetet och ger mindre fel, säger Leif Granholm.

Systemet bygger på samspelet mellan en totalstation, som mäter avstånd och vinklar med laser, och ett prisma, en stav som tar emot värden från totalstationen.

En mättekniker bär en laptop med pekskärm på magen. Han eller hon pekar på en punkt i datormodellen av byggnadskonstruktionen. Koordinaterna skickas med radiosignal till totalstationen, som håller optisk kontakt med prismat med hjälp av laser.

Prismastaven har en handdator med liten skärm där pilar visar i vilken riktning prismat ska flyttas. När staven har nått rätt punkt i terrängen piper utrustningen till. Mätteknikern markerar punkten med sprejfärg eller en spik.

– En person har två saker i händerna. Han mäter med ena handen och markerar med den andra, säger Leif Granholm.

Tekniken kan även användas för att rapportera fel. När till exempel en betongplatta är gjuten kan mätteknikern placera prismastaven på betongytan och klicka på laptopens skärm. Om gjutningen har gått fel skapas ett avvikelseobjekt i BIM-modellen.

Utvecklingen av Teklas nya plug in är ett forskningsprojekt som drivs ihop med Uleåborgs universitet i Finland och företaget Trimble, som tillverkar totalstationer.


Fakta: Utsättning
Överföring av givna mätdata, på till exempel en karta eller ritning, till en punkt i terrängen respektive på en byggnadskonstruktion. Ibland används termen utstakning istället. Källa: Byggweb

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.