Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Tre skäl att investera i drönare

Publicerad: 3 Oktober 2019, 04:21

Peab Air gör 300 drönarflygningar per år.

Foto: Pexels

Hugo Hammarstrand på Peab Air har arbetat med drönare sedan 2014. Här listar han de tre största fördelarna med att ta hjälp av drönare inom bygg- och anläggningsbranschen.


Hittills är anläggningssidan flitigare användare av drönare än byggsidan. Fördelarna är störst där arbetsplatserna är stora och svåra att överblicka från marken. Av de cirka 300 drönarflygningar som Peab Air gör varje år är bara runt en procent för byggsidan. Vanligast är att ta bilder av färdiga byggnader i försäljningssyfte.

Hugo Hammarstrand vittnar om att intresset för att ta hjälp av drönare exploderat inom Peabkoncernen. 2017 hade Peab tre utbildade drönarpiloter. 2018 var de 40 stycken.

– Jag ser ingen avmattning när det gäller intresset för att använda drönare. Visst finns det en viss tröghet som med all ny teknik, men 100 procent av dem som testat vill använda dem i sitt nästa projekt också. Det talar sitt tydliga språk, säger Hugo Hammarstrand.

De tre största fördelarna med drönare är enligt Hugo Hammarstrand:

1. Tydligare översikt

E45 med lagade tjälskott strax söder om Sjöändan i Orsa Finnmark.

Foto: Mattias de Frumerie

Genom att skapa en översiktsbild över arbetsplatsen med hjälp av drönare får du ett värdefullt fågelperspektiv.

– Ortofoton, skalenliga foton sammansatta av flera bilder tagna med drönare, över arbetsplatser är mycket användbara. Ser du till att uppdatera bilderna regelbundet så har du möjlighet att planera framdriften av byggnationen så effektivt som möjligt. säger Hugo Hammarstrand.

2. Ökad effektivitet

Bregaglia i Schweiz. Frågan är om ett drönarperspektiv hade resulterat i en annan vägdragning.

Foto: Eberhard Grossgasteiger/Pexels

Utöver fotografier kan drönare också skapa punktmoln, ett stort antal punkter som skapar en tredimensionell modell, till exempel av terräng eller en byggnads form. På så vis kan data från drönare användas för att mäta volymer och areor.

– Det här är särskilt användbart på anläggningssidan där du behöver mäta upp stora områden. Det är inte så att drönaren ersätter mätteknikerns tidigare verktyg, men den blir ett värdefullt verktyg som gör att mätteknikern sparar mycket tid. Det handlar i vissa fall om en halvering av arbetstiden jämfört med manuella mätningar med gps, säger Hugo Hammarstrand.

3. Förbättrad arbetsmiljö

Vid stora projekt ger drönarvyer en snabb uppfattning om var säkerhetsbrister finns.

Med en drönare kan du utföra detaljerade inspektioner av arbetsplatser på håll. På så vis slipper människor utsätta sig för farliga miljöer.

– Tack vare drönarna undviker vi många tillfällen då människor annars hade behövt befinna sig i riskfyllda miljöer. Ett exempel på anläggningssidan är bergsskärningar där du måste spänna fast dig med fallskyddsutrustning för att göra inmätningar. Och även om du använder rätt utrustning riskerar du att skada dig om du faller. Med en drönare kan du stå tryggt på marken i stället, säger Hugo Hammarstrand.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.