Digitalisering
Tyréns vill lotsa kunder genom digital transformation
Publicerad: 6 februari 2020, 05:20
Pernilla Thessén, chef för det nya affärsområdet BAX på Tyréns. Foto: Tyréns
Tyréns har ett nytt affärsområde – Business Area X, förkortat BAX. Fokuset är att hjälpa kunderna genom den digitala transformation som Tyréns ser i samhällsbyggnadsbranschen.
Pernilla Thessén är ansvarig för det nya affärsområdet BAX på Tyréns.
– Vi är på väg in i ett paradigmskifte. Rollerna i värdekedjan håller på att förändras, säger hon.
Det är i den processen som BAX ser sin nisch. Målet är att bli en ledande digitaliseringsaktör inom bygg, fastighetsförvaltning och infrastruktur. Pernilla Thessén berättar att flera, än så länge konfidentiella, uppdrag och samarbeten pågår. Bland annat arbetar BAX med digitala tvillingar som ska användas för att optimera inomhusmiljön och energianvändningen i fastigheter samt för att optimera förvaltningen.
Pernilla Thessén är noga med att påpeka att den digitala transformationen inte handlar om “coola prylar”.
– Vårt uppdrag är att skapa värde för våra kunder. Hur använder man information på ett strukturerat sätt? Vilka affärsmodeller behöver vi i framtiden? Hur ska vi organisera oss? Digital transformation handlar väldigt mycket om att förändra hur man jobbar, säger hon.
Totalt sju anställda
BAX drog igång sin verksamhet för ungefär nio månader sedan. Nu finns sju anställda med kompetens inom fastighetsförvaltning, BIM, automation, informationshantering, affärsutveckling och förändringsledning.
- Dessutom har vi Tyréns hela tekniska kompetens i ryggen, säger Pernilla Thessén.
Hon har arbetat som analytiker och affärsutvecklare inom flera branscher, bland annat inom telekom samt på Sweco och Stora Enso. Intresset för samspelet mellan teknik, samhälle och människor väcktes under studierna i syntetisk biologi och policyutveckling på MIT i Boston.
Bakgrunden ger henne delvis ett utifrånperspektiv på samhällsbyggnadsbranschen, och det tror hon kan vara en fördel.
– När jag först fick jobb inom samhällsbyggnadsbranschen plågade det mig att jag inte hade någon bakgrund i branschen, jag såg det som ett tillkortakommande. Men nu ser jag att det också är bra. Jag är friare och mer utforskande än jag hade varit annars, säger hon.
Till exempel tycker hon att samhllsbyggnadsbranschens projektbaserade organisationsstrukturer är problematiska.
– I branschen säger man att varje projekt är unikt. Men det stämmer ju inte. Mycket är faktiskt sig likt från projekt till projekt, säger hon.
Leder till suboptimering
Hon ser flera nackdelar med projektbaserade organisationer med fokus på leverans i enskilda projekt.
- Det gör att helhetstänket blir lidande, exempelvis genom att systematiskt lärande och erfarenhetsåterföring brister. Det blir personberoende och sker ad hoc. Även vi som konsulter måste bli bättre på att dra slutsatser av det vi projekterat och byggt och bära med oss det till nästa projekt på ett strukturerat sätt, säger hon.
Hon tycker att det här leder till suboptimering av hela branschen.
– Samhällsbyggnadsbranschen behöver bli bättre på att produktifiera sin verksamhet, att ta fram koncept och produkter som går att skala, säger hon.
Det skulle ge säkrare pengaflöden och då blir det också lättare att staka ut en riktning för 10-20 år framåt, i stället för att springa från projekt till projekt, resonerar Pernilla Thessén. Att samhällsbyggnadsbranschens natur skulle göra det svårt att komma ifrån det projektbaserade tänkandet slår hon ifrån sig.
– Det är vi människor som har hittat på – kommit överens om – systemen som vi arbetar efter i dag. Då är det klart att vi kan ändra på dem om vi hittar på något bättre, säger hon.
Ska kunden ta all risk?
Som exempel på ett system som behöver förändras nämner Pernilla Thessén konsulternas affärsmodell där kunden debiteras per timme.
– Här sitter vi och säger att vi vill hjälpa våra kunder genom den digitala transformationen. Det finns alltid en risk inbyggd i förändring eftersom man inte vet i förväg vad det kostar och vad det ger. Samtidigt säger vi att vi vill ha betalt för varje nedlagd timme, alltså ska kunden ta all risk. Är det rimligt?
I stället tycker Pernilla Thessén att konsult och kund borde ha en dialog om hur de kan dela på både risk och vinst.
– Det här försöker jag förmedla till våra kunder och Tyréns, säger hon.