Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Uppsala testar ny app – varnar för byggen

Publicerad: 3 december 2019, 14:52

Hur mycket information en kommun än sprider om kommande byggen finns alltid en grupp som säger ”varför har vi inget fått veta?” Nu provar Uppsala en ny teknisk lösning för att råda bot på problemet.


Det är det Uppsalabaserade företaget Tmpl som inlett ett samarbete med Uppsala kommun för att prova om en ny digital tjänst kan tillgodose informationsbehovet kring nya byggen.

Via boappen Tmpl ska byggherrar och kommun snabbt kunna skicka ut information om förändringar i närområdet till följd av att det byggs nya bostäder.

Uppsala provar appen genom två utvalda bostadsbolag; Wallenstam och Rosendals fastigheter. Testperioden inleddes den 20 november och genomförs i området Rosendal där det byggs mycket nya bostäder. Vi appen nås 800 av Rosendals totalt cirka 2500 invånare direkt via ett flöde i mobiltelefonen.

Pilotprojekt

Kommunalrådet Erik Pelling (S) är mycket positiv till att tekniken nu testas i större skala.

– Vi jobbar med hemsidor, lappar i brevlådan och möten inför byggen och projekt men ändå slutar det ofta med att någon blir arg och vänder sig till media och så får vi en svekdebatt.

Vatten- och elavstängningar

En app som snabbt kan informera om kommande sprängningar, väg- och vattenavstängningar eller annan relevant information ökar chanserna att nå ut, tror Erik Pelling.

Och än så länge kostar försöket inge skattepengar.

– Det här är en win-win. Tmpl vill få in kommunen och testa tjänsten och vi får prova en ny metod. Om det fungera bra är målet att skala upp det. Men att det i så fall blir en tjänst kommunen får betala för, säger Erik Pelling.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.