Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Veidekke satsar brett på BIM

Publicerad: 19 april 2010, 11:35

Nu lanserar Veidekke Entreprenad på allvar BIM som arbetsverktyg på sina svenska arbetsplatser. För att komma igång ordentligt har man plockat in tre professorer från Stanforduniversitetet i Kalifornien - bland annat BIM-gurun Martin Fisher.


Schweizaren Martin Fisher, professor på Center for Integrated Facility Engineering, CIFE, vid Stanford University, är gurun över andra inom områdena VDC (Virtual Design and Construction) och BIM (bygginformationsmodellering).

Det påstås – och Martin Fisher säger inte emot – att han var först i världen att bygga upp det första riktigt fungerande BIM-verktyget. Plattformen var ett vanligt autocadprogram.

Han lade, kort och gott, in intelligens i 3D-modeller. Han kunde virtuellt i tre dimensioner, bygga trovärdiga och tillämpbara byggnadsmodeller och kunde analysera och simulera olika metoder, lösningar och system.

Det här gjorde han i slutet av 1980-talet och pusselbitarna till det som tjugo år senare skulle bli BIM togs fram på olika håll i världen – i Holland, Finland och USA.

Tittar på organisationen

För några veckor sedan var Martin Fisher på besök i Sverige. 28 medarbetare från både de norska och svenska grenarna av Veidekke träffades på det svenska huvudkontoret i Sundbyberg för att kursas i VDC.

– Jag vet inte om VDC är känt som begrepp i Sverige. BIM är nyckeltekniken och det är där man modulerar. VDC baseras på den tekniken, men går vidare och tittar på organisationen och processen, säger Martin Fisher.

Det handlar om hur vi ska organisera oss för att dra full nytta av tekniken. VDC har ett bredare angreppssätt. Här tittar vi lika mycket på organisationen och processen som på utvecklandet av produkten, påpekar han.

Fisher hade med sig ytterligare två Stanfordprofessorer från CIFE; Calvin Kam och Roberto Arbulo.

Veidekke-programmet inkluderar en veckas intensivkurs med en mix av lektioner, diskussioner, laborationer och socialt mingel. Sedan följer en implementeringsperiod där kursdeltagarna använder sig av lärdomarna i sina egna projekt, en återrapportering till Stanford och därefter slutrapportering.

Måste testas i verkligheten
– Det får inte bara bli teori. Det måste testas i verkligheten. Det normala är att vi kör den här kursen och certifikatprogrammet på Stanford. Det här är första gången som vi har kommit till företaget och inte tvärtom. Det är Stinas fel. Hon är envis, säger Martin Fisher.

Stina heter Möller i efternamn, jobbar med gemensamma utvecklingsprojekt på Veidekke Entreprenad och är något av spindeln i nätet när det gäller att implementera VDC och BIM.

Hon kom i kontakt med Stanford och CIFE via Veidekke Entreprenads vd Erik Atteryd, som tidigare varit CIFE-medlem på Skanska IT Solutions.

CIFE finansieras genom sponsring från näringslivet, vilket i det här fallet betyder bygg- och fastighetssektorn från alla möjliga hörn av världen. Stina Möller och några kollegor från Veidekke Entreprenad åkte för tre år sedan till Stanford på en studieresa.

Imponerande resultat
Studieresan slutade med att de blev medlemmar i CIFE. Men Veidekke är inte ensamma, Skanska USA var redan medlemmar och NCC blev medlemmar kort efter Veidekke.

– Vistelsen på Stanford gav en riktig aha-upplevelse. Det var inte så mycket tekniken, den kände vi till sedan tidigare, utan mer metoderna hur man får människor att verkligen samarbeta i projekten, säger Stina Möller.

Inom det området hade de kommit långt, bland annat genom att studera hur den amerikanska rymdmyndigheten NASA hade hanterat situationen när anslagen skars ner och myndigheten tvingades att dramatiskt effektivisera och snabba på projekteringsfaserna i rymdprogrammen.

– Resultatet var otroligt imponerande, påpekar hon.

Vågat tänka i nya banor
Veidekke har sänt anställda på VDC-kurs på Stanford i två omgångar det senaste året och står nu inför implementering av VDC och BIM i bred skala.

– Vi har några duktiga projekteringsledare som gått i bräschen och som vågat tänka i nya banor och arbeta på nya sätt. Det har varit vår framgångsfaktor. Arbetssättet kräver att alla släpper på prestigen, att man är mer fokuserad på slutprodukten och tänker mindre på protokollet, säger Stina Möller.

Även om flera av projektörerna arbetat länge i 3D, har de ännu inte sett något projekt där man lyckats få alla discipliner att jobba i en och samma modell, enligt Stina Mäller.

– De olika disciplininslagen behöver alltid pusslas ihop. Floran av olika program och arbetssätt är stor och vi kan inte gärna tvinga på exempelvis installationskonsulter vissa program bara för att vi har dem själva.

Arbetssättet nytt
Hittills har den virtuella planeringen och projekteringen inom Veidekke mest hamnat hos bostadsbyggarna på Veidekke Entreprenad och Veidekke Bostad.

Pilotprojekt har genomförts, bland annat i Kista utanför Stockholm, och där har alla inblandade aktörer ägnat 30 heldagar tillsammans för att jobba igenom projekten i modellfasen. Det har handlat om ägare, arkitekter, konstruktörer, el- och vvs-ingenjörer, vidare projekteringsledare (Veidekkes egna medarbetare), en modellingenjör och tidvis även landskapsarkitekter och experter inom brand och akustik.

Det som varit nytt är inte modellerandet utan arbetssättet som direkt inspirerats av vad CIFE studerat på NASA.

– ICE, Integrated Concurrent Engineering, är ett fantastiskt effektivt sätt att arbeta på, om man klarar av det. Det kan tyckas enkelt och självklart men kräver mycket teknisk kunskap och stor social förmåga, påpekar Stina Möller och fortsätter:

– Oss har det passat bra, vilket jag tror beror på att involvering länge varit att starkt begrepp på Veidekke och mer involverande blir det nog inte än ICE. Veidekke har en enhet med affärs- och projektutvecklare, som successivt kommer att arbeta mer och mer med det här.

Stor potential på anläggningssidan
I dag pågår tre pilotprojekt, samtliga är bostadsprojekt i Kista.

– Det finns också en riktigt stor potential på anläggningssidan. I dag använder anläggarna oerhört avancerad teknik, men de knyter inte alltid ihop det på det sätt som skulle gå med VDC och BIM. De ingenjörer som är riktigt bevandrade både inom anläggning och VDC får man nog klassa som riktiga rekryteringsklipp, säger Stina Möller.

Veidekkes norska moderbolag har redan en BIM-grupp på anläggningssidan och det avgörande skälet till det är att norska Statsväsendet kräver 3D-projektering, enligt Stina Möller.

Under den närmaste tiden ska nu de svenska Veidekke-medarbetarna omsätta och utnyttja sina nya VDC-kunskaper i sina egna projekt på hemmaplan. Resultatet går de sedan igenom när de träffar professorerna från Stanford nästa gång.

– Man kan säga att den här kursen har två syften. Dels att vässa en hel massa personer som arbetar i tidiga skeden. Dels att stärka kompetensen på bredare front så att de modeller som kommer ur projekteringen kan utnyttjas i produktionen, säger Stina Möller.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.