onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Verktyget som ska minska schakttransporterna: "Kan dra upp resultatet direkt"

Publicerad: 22 maj 2023, 08:59

Foto: Mattias de Frumerie / Pinpointer

Techbolaget Pinpointer, som vill bidra till mer hållbar masshantering, har lanserat en ny funktion. Den här gången är det transporternas fyllnadsgrad som är i fokus.

Ämnen i artikeln:

byggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationlogistiktransporter

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Det har gått fyra år sedan Pinpointer grundades med målet att ta ett helhetsgrepp om hanteringen av schaktmassor. Sedan dess har företaget vuxit, men förutsättningarna har lett till att man har börjat jobba mer centralt i stället för att vara ute hos kunderna.

– Byggbranschen är mer svårrörlig än vi trodde. Däremot märker vi att man pratar allt mer om både hållbarhet och kostnader – och jag vågar påstå att det inte går att komma framåt i de frågorna utan digitaliseringens hjälp, säger Joakim Klintred, vd för Pinpointer.

Läs även: Pinpointer tar helhetsgrepp om massorna: ”Vi delar gärna med oss av kunskapen gratis”

Det senaste tillskottet i Pinpointers erbjudande är en funktion för att kontrollera fyllnadsgraden i masstransporterna. Fyllnadsgraden, alltså förhållandet mellan vikten på lasten och den högsta tillåtna lastvikt (som kan variera beroende på vägarnas bärighetsklass), är ett område där förbättringspotentialen är stor.

– När vi testade funktionen upptäckte vi att fyllnadsgraden varierade mellan 30 och 110 procent, säger Joakim Klintred.

Läs även: Techgrundaren om utvecklingen inom AI och molnet: "Kundernas förväntningar har höjts"

Att inte ha koll på fyllnadsgraden kan innebära ett större antal transporter än nödvändigt, vilket utöver kostnaden även påverkar miljöpåverkan och gränsvärdena för buller.

– På sista raden kan en högre fyllnadsgrad dra upp resultatet direkt, säger Joakim Klintred.

I Pinpointers app kan chauffören nu uppge lastens vikt och fordonets lastkapacitet för den aktuella transportsträckan. Med hjälp av den informationen beräknas fyllnadsgraden, som kan analyseras och följas upp av användarna.

– För oss har målet varit att göra detta till något positivt. Med den här informationen kan man få igång en diskussion i projektet och sätta ett mål tillsammans, säger Joakim Klintred.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev