Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Digitalisering

Virtuellt byggande ska sänka NCCs byggkostnader

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

NCC lovar att sänka byggkostnaderna med fem procent om året. En viktig del i satsningen är Bim, digitala byggnadsinformationsmodeller. Tekniken ska minska slöseriet som står för drygt 30 procent av projektkostnaderna inom byggindustrin.


- Vi har satt ett svårt, utmanande och ambitiöst mål att sänka byggkostnaderna med fem procent per år under den närmaste femårsperioden. Och det handlar inte om att sänka standarden för det ser jag bara som att man minskar leveransen, säger Tomas Carlsson, vd på NCC Construction Sverige.

En viktig del i satsningen på ökad produktivitet är att NCC nu går över från pappersdokumentation till Bim, byggnadsinformationsmodeller, det vill säga tredimensionella bilder av byggobjekt som inte bara är en digital bild utan även en databas.

Tekniken ger lägre kostnader, en bättre produkt och en smidigare byggprocess. För installationer som vvs ger Bim en omedelbar besparing på 5 - 10 procent, kalkylerar Tomas Carlsson.

- Vi ska införa virtuellt byggande på bred front. Vi lanserade det internt för en månad sen. Jag ser det som en byggkostnadssänkare, säger han.

Nedläggningen av NCC:s fabrik i Hallstahammar påverkar inte bolagets satsningar på 3D. Möjligtvis kan insatserna öka, eftersom anställda med erfarenhet av Bim från fabriken kan få flytta över till NCC:s satsningar på virtuellt byggande.

Slöseri står för 30 - 35 procent av projektkostnaden, hävdar Tomas Carlsson och hänvisar till forskning från Chalmers. Tio procentenheter av slöseriet är kostnader för fel och kontroller.

Felen uppstår ofta tidigt i byggprocessen. Om de upptäcks tidigt kostar de nästan ingenting att rätta till. Senare under byggprocessen blir felen oproportionerligt dyrare. Branschen lägger också väldigt mycket tid och pengar på att granska pappersdokumentation.

Därför skickar nu NCC projekteringsledarna på 3D-utbildning. Vid den digitala projekteringen av Hyllie arena i Malmö hittade bolaget 800 kollisioner i konstruktionen som kunde rättas till redan i datorn.

Samma teknik ledde till 30 procent mindre schaktning och 50 procent ökad produktivitet när rörläggningen projekterades i ett villaområde.

Bakgrunden är att byggkostnaderna ser ut att öka med 25 procent under perioden 2007 - 2010 om prisutvecklingen fortsätter som idag. Mest stiger byggherrekostnaden och kostnaderna för byggmaterial, som båda ökar mer än det genomsnittliga byggfaktorindex, enligt siffror från SCB.

Kostnadsökningen är ett problem eftersom den kan slå tillbaka mot branschen i form av minskat byggande, hävdar Tomas Carlsson .

- Om byggandet blir för dyrt leder det inte till konkurrens mellan byggbolagen. För varje krona som byggandet blir dyrare så ökar konkurrensen med annan konsumtion, säger han.

Risken för byggbranschen är att dess möjliga kunder använder sina begränsade resurser till annan konsumtion. En kommun kan välja att lägga pengarna på sjukvård istället för att bygga hyresrätter. En familj kan välja att köpa en båt eller göra en resa istället för att köpa en större villa.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.