Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Virtuellt spadtag i Järva Krog

Publicerad: 28 september 2017, 09:13

Bild 1/2  Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad, och Peter Wågström, NCC:s koncernchef, fick en glimt av hur Järva Krog kommer att se ut ...

Foto: Anders Siljevall

Under torsdagen togs första spadtaget för nya Järva Krog. Unikt för detta spadtag var att det gjordes med VR-glasögon på.


Den första etappen av den nya stadsdelen Järva Krog vid Ulriksdal i Solna är nu inledd. Järva Krog ska bli en inkluderande blandstad med kontor, handelslokaler, service och bostäder. Entreprenören NCC kommer också att bygga sitt nya huvudkontor inom projektet.

– Nu ska vi skapa något för framtiden, berättade NCC:s koncernchef Peter Wågström under ett inledande panelsamtal och förklarade vidare att hållbarhet är ett centralt tema i det nya området.

– Det blir hus som utvinner energi och gröna tak. I vårt eget huvudkontor kommer vi självklart att tänka hållbart.

Satsningen på blandstad ses också som en del i hållbarhetstänket. Mixen av bostäder, kontor, kommersiell verksamhet och offentlig service ska ge en stadsbild som är levande större delen av dygnet, vilket ger trygghet och inkludering.

I själva byggprocessen tänker man också nytt. NCC kommer att tillämpa aktivitetsbaserad byggetablering, vilket innebär att de som arbetar på bygget inte ska ha fasta arbetsplatser utan ha med allt material digitalt.

Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad ser fram emot den nya stadsdelen.

–Vi har stora visioner för Järva Krog. Det här läget är väldigt bra och som det ser ut idag är det ett slöseri med plats. Genom att göra om genomfärdsleden Enköpingsvägen till en stadsgata med gång- och cykelmöjligheter och att bygga blandat ser vi till att det blir en mix från början. Vi startar inte med bara bostäder, förklarade han.

Viktoria Walldin, socialantropolog på White Arkitekter som ritat stadsdelen, pekade på vikten av att ha service på plats redan från början i ett nytt område.

– När jag har gjort uppföljningar i andra nya bostadsområden berättar folk att de har trivts bra i sina bostäder men att servicen har tillkommit för sent. Se till att ha kommunal service som förskolor och skolor på plats redan från början.

Innan Peter Wågström och Pehr Granfalk skulle ta första spadtagen fick de ta på sig VR-glasögon för att testa ett nytt visualiseringsverktyg – Hägring. Med Augmented Reality (AR)-teknik visades en bild av hur området kommer att se ut, blandat med hur det ser ut på byggarbetsplatsen idag.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.