Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalisering

Webbplats om lyft

Publicerad: 31 januari 2012, 13:00

Arbetsmiljöverket lanserar en ny internetsajt med information om säkrare lyft.


Arbetsmiljöverket har samlat en mängd matnyttig information om lyftanordningar och lyftredskap på en purfärsk webbsida. Exempel på ämnesområden är risker med lyft, hur dessa förebyggs, ergonomi, vilka regler som gäller samt ansvarsfrågor

Det finns en rad föreskrifter om lyft och som har getts ut av Arbetsmiljöverket. På temasidan förklaras hur reglerna hänger ihop och tillverkarens skyldighet att CE-märka lyftredskapen.

– Vi får dagligen frågor om lyft. Därför tror vi att webbplatsen kommer till nytta, säger Frida Lindmark, handläggare på Arbetsmiljöverket.

Det är ingen tillfällighet att verket riktar sig till byggbranschen med temasidan eftersom det är i byggbranschen de flesta lyftolyckorna inträffar näst efter metalltillverkning. På tredje plats kommer transport och kommunikation. Olyckor eller tillbud inträffar till exempel vid koppling av laster, personlyft och uppställning av mobila maskiner. Årligen får Arbetsmiljöverket runt 800 anmälningar om skador med sjukfrånvaro som följd som är relaterade till lyft, varav många inom bygg.

Informationen vänder sig till alla användare av lyftanordningar och lyftredskap såväl arbetsgivare som arbetstagare och tillverkare. Webbplatsen heter www.av.se/teman/lyft/.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News