Alla våra nyheter och fördjupningar om forskning och studier som rör bygg- och anläggningsbranschen på ett ställe.
Teknik
Automatiserad kvalitetskontroll av vägnätet, lösningar för faran med lastning och lossning av gods eller ny teknik för VVS-projektering? SBUF har presenterat vilka projekt som nominerats till utmärkelsen Årets innovation 2023.
Forskning
Tänk att kunna lagra energin från en solcellsanläggning på taket direkt i husets väggar, i stommen eller isoleringen till exempel, utan att behöva använda otympliga batterier? Ny svensk forskning kan göra det möjligt. Nu söker forskarteamet aktörer i byggbranschen som vill delta i ett pilotprojekt.
Teknik
I Mölndal testar BRA Bygg ett nytt system som gör det möjligt att koppla in byggbodarna på fjärrvärmenätet samtidigt som möjligheten att skala upp och ner bodetableringen bibehålls. Kjell Bye på BRA Bygg berättar att andra aktörer i branschen har visat stort intresse för den nya fjärrvärmelösningen.
Krönika
Stelbenta strukturer, installationer som försvårar flexibla bodetableringar och klimatindikatorer som misslyckas med att spegla verklighetens komplexa elsystem. Det är några faktorer som satt käppar i de fjärrvärmeanslutna byggbodarnas hjul. Men nu står stjärnorna rätt, skriver Byggindustrin reporter Elin Bennewitz, som hoppas att bodarna ska få spridning.
Forskning
Oron för att sprida cancerframkallande sexvärt krom har tidigare hindrat återanvändning av äldre betong, men en ny studie visar att det går att göra utan risk för att det farliga kromet läcker ut.
Teknik
Efter drygt 60 år har den gamla Kalixbron stängts för att ge plats för en ny. Men innan rivningen har den gamla bron fått stå i broforskningens tjänst. ”Det är en möjlighet som inte dyker upp alltför ofta”, berättar Gabriel Sas, professor och ämnesföreträdare i byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.
Karriär
Känns det segt att komma tillbaka till jobbet? Kanske dags att byta jobb? Faktum är att den som byter jobb ofta lär sig mer än den som stannar kvar på samma ställe, enligt en studie från Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Ledare
Hjulet. Dynamiten. Penicillinet. Ångturbinen. Skiftnyckeln. Mänsklighetens historia kantas av uppfinningar som på olika sätt har förändrat vårt sätt att leva och underlättat vår vardag. Ett närtida exempel på en innovation som på riktigt stöpt om vår tillvaro i grunden är förstås internet.
Teknik
Internationell verksamhet, en egen teknikavdelning eller helt enkelt modet att satsa. Vilket som är huvudingrediensen i Skanskas framgångsrecept är svårt att veta med säkerhet. Men en sak kan vi konstatera – Skanska är det byggföretag som lyckats få flest patent.
Arbetsmiljö
Byggnadsarbetare lägger stort ansvar på sig själva att jobba säkert. Men trots kunskap och rätt utrustning är det svårt att implementera säkra arbetssätt. Det visar en avhandling om säkerhetsarbetet i byggbranschen som nyligen lagt fram vid Luleå tekniska universitet.
Arbetsmiljö
Flera handhållna maskiner som är vanliga inom bygg är riktiga värstingar ur vibrationssynpunkt. Luckor i dagens ISO-standard gör att det saknas incitament för tillverkarna att åtgärda problemet. ”Det är tragiskt att så många drabbas av nervskador när vi vet att det går att bygga nästan vibrationsfria maskiner,” säger Hans Lindell, forskare på Rise.
Forskning
Betongbranschen jobbar just nu hårt för att ta fram betong med lägre klimatpåverkan. Men samtidigt finns en spridd åsikt om att nyare betong med slagg eller flygaska tar längre tid att torka. Detta finns det dock i dag inga belägg för, enligt flera experter i branschen.
Affärer i byggsektorn
Sitter ditt företag på en idé som kan revolutionera byggbranschen? Eller har du själv kommit på en finurlig teknisk lösning? Då kan det vara läge att söka patent. Tobias Viskers, patentingenjör på Patent- och registreringsverket, delar med sig av sina bästa tips.
Byggfolk
Didrik Aurenius har registrerat ett tiotal patent genom åren. Hans hittills mest framgångsrika patent trädde i kraft 2009 och heter ”Metod för ventilation vid tilläggsisolering av byggnader”. I dag är patentet kommersialiserat genom företaget Smartfront.
Teknik
”Alla byggmaterial behövs”, brukar de diplomatiskt lagda säga när trälobbyn ryker ihop med betonglobbyn. Och inte ens den största träivrare har kunnat blunda för att all grundläggning i dag görs med betong. Men nu finns ett alternativ inom räckhåll – grundläggning med massivt trä.