Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Antalet utstationerade byggnadsarbetare ökar

Publicerad: 19 februari 2016, 10:44

Drygt 42 procent av de arbetstagare som var utstationerade förra året arbetade inom byggsektorn. Foto: Mia Åkerström

Polen toppar listan över utstationerade arbetstagare i Sverige. Och de flesta utstationerade jobbar inom bygg. Det visar Arbetsmiljöverkets register över utstationerade arbetstagare.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Sedan juli 2013 administrerar Arbetsmiljöverket utstationeringsregistret, ett register dit utländska arbetsgivare anmäler att de skickar arbetstagare som ska arbeta i Sverige. Majoriteten av de utstationerade fanns inom bygg- och tillverkningsbranschen. De flesta arbetade i något av storstadsområdena Stockholm, Göteborg eller Malmö.

– Trenden från föregående år håller i sig, när det gäller vanligast förekommande länder och branscher. Efter två och ett halvt år med registret kan vi se att antalet anmälningar ökar, säger Alexandra Falke, systemansvarig för registret vid Arbetsmiljöverket.

Drygt 42 procent av de arbetstagare som var utstationerade förra året arbetade inom byggsektorn och den vanligaste angivelsen i den kategorin var ”Byggande av hus” (8 119 personer) följt av ”Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet” (7 408 personer). Inom kategorin anläggningsarbeten jobbade 2 489 personer.

Andelen utstationerade inom de två första kategorierna har ökat med omkring 6 000 personer sedan 2014.

När det gäller tjänster inom området ”Byggande av hus” utstationeras de flesta arbetstagarna från Polen, Litauen, Tjeckien och Slovakien. För anläggningsarbeten har främst arbetstagare från Polen, Lettland och Tyskland anlitats.

En tredjedel av de som registrerades hade uppdrag som pågick 10–29 dagar.

Syftet med utstationseringsregistret är att ge arbetsmarknadens parter och tillsynsmyndigheter möjlighet att se var i Sverige arbetstagarna befinner sig och att ge insyn i arbetstagarnas arbetsvillkor.

Antal utstationerade arbetstagare per land 2015

1.    Polen (9 095)
2.    Tyskland (5 077)
3.    Litauen (4 128)
4.    Indien (2 906)
5.    Lettland (2 420)

Källa: Arbetsmiljöverket, Utstationeringsregistret

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev