Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Balkar av sidobräder alternativ till limträbalkar

Publicerad: 20 januari 2009, 15:09

Balkar av limmade sidobräder är ett intressant alternativ till limträbalkar. Det visar ett examensarbete utfört av Viktor Karlsson och Tommy Wadefur vid Växjö Universitet.


Sidobräderna från en trästock används normalt till panelbräder, lister och liknande. Om sidobräderna i stället kan utnyttjas för limmade bjälklagsbalkar öppnas helt nya möjligheter.

Viktor och Tommy känner varandra väl sedan studietiden vid Växjö Universitet. Tillsammans har de skrivit ett examensarbete i klassen 10 poäng, som gav hedersomnämnande i Byggindustrins tävling om bästa examensarbete, ByggOpus.

Växjö Universitets byggnadstekniska avdelning har träteknisk inriktning så därför var det naturligt att examensarbetet skulle handla om träbyggande.

Arbetet heter ”Utvärdering av styvhetsegenskaper hos ett nyutvecklat träbjälklag av limmade sidobräder” och initierades av Södra Timber och Innovativ Vision.

Det är Södra som för några år sedan utvecklade en ny typ av bjälklag med träbalkar av limmade sidobräder och ville ha en studie av balkarnas böjelasticitet och bjälklagets styvhetsegenskaper. Idén kommer ursprungligen från Anders Olsson och Bertil Enqvist på Institutionen för Teknik och Design vid Växjö Universitet.

Med stor entusiasm byggde Tommy och Viktor ett drygt tio kvadratmeter stort bjälklag i skolans laboratorium. Försöken visar att balkar uppbyggda av limmade sidobräder är, från styvhetssynpunkt, ett fullvärdigt alternativ till limträbalkar, som tillverkas av konstruktionsvirke av hög kvalitet.

– Vi förvånades över balkens höga elasticitetsmodul. Styvheten är lika hög som det högst klassade limträet. Att balken skulle vara styv var väntat, men inte så styv med tanke på att sidobräderna är av sämre kvalitet, osorterade och kvistiga, medan limträ tillverkas av stockens bästa bitar. Därför tror vi att balkar av sidobräder på sikt kan bli en kommersiell gångbar produkt, säger de.

Trä i byggnader över två våningar byggs alltmer. Kraven på öppna planlösningar med stora spännvidder kräver dock styva bjälklag. För träindustrin och byggbranschen kan studien få en positiv effekt.

Sidobräderna, det vill säga kanterna på en trästock, kan tas till vara till annat än panelbräder och enklare lister, vilket görs idag. Stocken kan därmed utnyttjas fullt ut och en balk av limmade sidobräder kan på sikt bli billigare än limträbalkar och med likvärdig styvhet.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.