Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Betong dominerar fortfarande

Publicerad: 11 januari 2016, 12:25

Drygt 88 procent av stommarna i nyproduktion av flerbostadshus gjordes i betong under 2014.

Foto: Johanna Åfreds

Betong fortsätter vara det vanligaste stommaterialet. Det konstaterar Cementa och hänvisar till SCB:s statistik.


Ämnen i artikeln:

betongCementa

Betong fortsätter att vara det vanligast stommaterialet i flerbostadshus. Drygt 88 procent av stommarna i nyproduktion gjordes i betong under 2014, som är det år den senaste statistiken kommer ifrån. Trä stod för cirka 9 procent och stål för 2,6 procent. Därmed ökade betonganvändandet med 0,6 procent i stommar till flerbostadshus konstaterar cementtillverkaren Cementa i ett pressmeddelande.

– Statistiken visar att betong varit helt dominerande i byggprojekten i storstadsregionerna och att marknadsandelarna för betong ökar samtidigt som trä har tappat något i marknadsandel. En anledning kan vara att det nu finns omfattande resultat från både trä- och betongforskningen att luta sig mot att beställare har möjlighet att kunna kvantifiera byggnaders funktion och livslängd, och det har varit positivt för betong som stommaterial, säger Robert Larsson, Projektledare Utveckling, Cementa.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

betongCementa

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.