Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

Bygg bör lära av skeppsbyggnad

Publicerad: 3 December 2010, 13:35

Mer relevant jämföra byggbranschen med båtar än med bilar, anser Anders Robertson på Lunds tekniska högskola.


Byggbranschen har under många år sneglat längtansfullt på tillverkningsindustrin. Effektiviteten, särskilt hos bilbranschen, har blivit en ledstjärna för dem som strävar efter ett rationellare byggande.

Nu pekar Anders Robertson, lärare och programledare på byggingenjörsutbildningarna vid Lunds tekniska högskola, på att det finns andra branscher som liknar byggsektorn mer. Han skriver i sin licentiatavhandling att det av flera skäl är mer relevant att lära av skeppsbyggnadsbranschen.

– Inom skeppsbyggnad jobbar man precis som i den traditionella byggbranschen i en projektbaserad organisation med enstycksproduktion eller korta serier. Strukturen är ännu mer fragmenterad än inom bygg. Det är inte ovanligt att något tusental olika aktörer jobbar tillsammans i en totalentreprenadliknande form, berättar Anders Robertson.

Fartygsbyggarna har varit starkt internationellt konkurrensutsatta under många årtionden, vilket enligt Anders Robertson har skapat en mycket stark produktivitetsutveckling. Näringen har gått från att vara en statsstödd tung industrigren till att bli tekniskt innovativ.

Effektiviteten är så hög att Anders Robertson talar om att skeppsbyggnadssektorn i det närmaste ”rationaliserat bort sig själv”, det vill säga att bemanningen har sjunkit drastiskt.

– Skeppsbyggnad har legat mer i fas med tiden än byggbranschen, kommenterar Anders Robertson.

En annan förklaring till den höga produktiviteten har att göra med att varvsindustrin använder sig fullt ut av sin egen motsvarighet till bim. Tribonsystemet, som till att börja med hette Styrbjörnsystemet, började utvecklas på svenska Kockums redan i slutet av 1950-talet. I dag används systemet av i stort sett alla skeppsbyggare globalt.

– Byggbranschen ligger efter i den utvecklingen och våra nordiska grannländer har kommit längre än Sverige i bim-utvecklingen. Samtidigt betyder detta att byggbranschen kan dra nytta av de erfarenheter som andra branscher, till exempel skeppsbyggnad, redan gjort under årtionden, säger Anders Robertson.

Fragmenteringen är den främsta orsaken till den låga förändringsbenägenheten i byggsektorn, hävdar Anders Robertson

Inom skeppsbyggnad har man på grund av konkurrensen tvingats motverka fragmenteringen och arbeta för en gemensam slutkund. Bland annat med hjälp av it-stödet i Tribonsystemet har skeppsbyggarna hittat arbetssätt där många aktörer håller i ett stort antal parallella uppgifter samtidigt.

– Inom skeppsbyggnad existerar inte generalentreprenader. I stället jobbar man med totalentreprenader och utvecklade former av partnering och projektstyrning, vilket plockar fram det bästa hos varje entreprenör.

Främst ökad internationell konkurrens kommer att leda till stora förändringar för byggsektorn de kommande åren. Även byggbranschens egen självbevarelsedrift att komma bort från stämpeln som stel och omodern kommer att leda till förändring, tror Anders Robertson.

– Det har faktiskt också hänt en hel del intressant i byggbranschen de senaste åren. Exempel på det är bim, partnering, industriellt konceptbyggande och inte minst en lean construction-inspirerad utveckling av det traditionella byggandet i industrialiserade former. All utveckling som motverkar fragmenteringen kommer att bli avgörande för byggbranschen, säger Anders Robertson.LÄS MER

Anders Robertsons licentiatavhandling heter ”Integrerad informationshantering i byggprocessen – en jämförande studie av skeppsbyggnadsindustrin och byggbranschen”. Lunds tekniska högskola, 2010.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.