Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Byggforskning har inte fått mindre pengar

Publicerad: 23 februari 2011, 15:24

Det kan se ut som om byggforskningen får mindre resurser i dag än för fem år sedan. Men den uppgiften ska tas med en stor nypa salt.


Den senaste tidens debatt om statliga pengar till byggforskning handlar till stor del om hur man räknar. Den andel av forskningsrådet Formas pengar som går till byggforskning har halverats.

År 2006 var andelen 25 procent och år 2009 bara 13 procent, skrev Per-Erik Petersson, teknisk direktör på SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, på tidningen Ny Tekniks debattsida.

Det är riktigt att andelen minskade, men från 20 till 15 procent, svarar Anna Ledin, huvudsekreterare på Formas. Förklaringen är att forskningsrådets totala budget har ökat med öronmärkta pengar till exempelvis biologisk mångfald, ekologisk produktion och marin forskning.

I kronor har anslagen till byggforskning ökat från 77 miljoner kronor till 94 miljoner under perioden 2001-2010. Det innebär i reala pengar att Formas anslag till byggforskning är oförändrad, enligt Anna Ledin.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.