Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Byggsektorn inte  längre en udda fågel

Publicerad: 6 juli 2011, 16:27

Byggsektorn har länge varit en udda fågel på den svenska arbetsmarknaden hävdar Henrik Lindberg, forskare och universitetslärare på Stockholms universitet och medarbetare i Ratio.


Under Almedalsveckan publicerade  Ratiopå onsdagen  en rapport om byggsektorn och  framtidens lönebildning i samband med seminariet Från kartellkultur till samarbetsklimat.

Henrik Lindberg beskriver  hur tidigare decenniers kartellkultur på områden som prissamverkan och marknadsuppdelning liksom lönebildningskartellerna lett fram till en utveckling där sektorn avviker från alla andra industrigrenar i Sverige.

Branschen har skilt ut sig genom att inte vara en del av Saltsjöbadsavtalet 1938 eller Industriavtalet 1997.

Håller det på att vända nu i och med nya byggavtalet, frågade han men pekade samtidigt på att mycket av kritiken somriktades mot sektorn i Statskontorets granskning Sega gubbar fortfarande gäller.

Det tycker inte Byggnads andre vice ordförande Johan Lindholm alls strämmer:
Ratios rapport känns gammal menar han.  

– Sedan Sega gubbar har mycket hänt och mer är på väg. Arbete pågår, sade han som svar på kritiken. Han räknade upp en rad punkter där utvecklingen tagit fart.

– På kongressen i fjol tog vi ett beslut om att öppna för möjligheten att via fullmakter delegera befogenheter att förhandla. Vi har öppnat för att validera utländska arbetares utbildningar så de kan få yrkesbevis i Sverige.

– De lokala konflikterna i Malmö kunde vi också reda ut tillsammans med Sveriges Byggindustrier.  Lokalt hade parterna  de nya reglerna i nya Byggavtaletklart för sig. Men man får förstå att det kan ta ett tag att hitta rollerna efter så stora förändringar, sade Johan Lindholm.

BI:s ordförande Tomas Carlsson, vd för NCC Construction,  gjorde en exposé över de stora förändringar som präglat Sverige sedan 1960-talet, inte minst kulturellt och i synen på hur företagen ser på sina anställda.

I Ratiorapporten lanserade Henrik Lindberg begreppet "stigberoende" som ett sätt att beskriva vanans makt över tanken och menade att byggsektorn är starkt präglat av detta.

Tomas Carlsson menade att det delvis stämmer. Det förklarar mycket av hur det har varit men att det idag råder andra villkor.

– Vi måste inse att vi står inför en ny värld.

Utländska byggare, både från EU och Kina står för dörren. På infrastruktursidan har de tagit stora andelar av jobben i Sverige redan och trycket ökar. Men dessa utländska konkurrenföretag leds på ett auktoritärt sätt med en gammaldags befälsordning som Sverige har lämnat sedan länge och deras arbetare har mindre lön och utbildning.

– Det ger oss två alternativ, menar Tomas Carlsson. Antingen anpassar vi oss till dem eller också väljer vi den väg som den svensk verkstadsindustrin hartagit där fack och arbetsgivare gemensamt letar läösningar på hur man kan vässa produktiviteten och bli konkurrenskraften utomlands.

Det är tre punkter Tomas Carlsson vill se genomförda för att detta ska bli verklighet också i byggsektorn. Medarbetarbegreppet måst bli norm så att ingen längre skiljer på olika typer av anställda. Månadslön ska ersätta ackorden – men kan mycket väl kombineras med bonuslön och resultatlön. Och för det tredje måste de lokala fackklubbarna i företaget ges förhandlingsmndat.

– Givetvis kan det backas upp av ett starkt fack, menar Tomas Carlsson. Men det viktigaste ä'r tt lönsamhet och lön avgöärs av produktiviteten.

BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind menade att det nu finns en ökad insikt på alla håll att förändringar behövs. Han välkomnade att BI och Byggnads lyckades lösa de lokala konflikterna i Malmö och andra platser i Skåne härom veckan.

– Byggavtalet stod pall mot det lokala motståndet, inte minst därför att både vi och Byggnads tog fasta på vår gemensamma avsiktsförklaring i avtalet. Innan det nya byggavtalet hade BI och Byggnads åtta avtal, fyra var eftersom vi inte var överns om vad vi avtalat om. Nu har vi ett enda och det tolkar vi lika, det är ett enormt framstreg.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.