Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Forskare anser att äldre glöms bort när stad planeras

Publicerad: 21 oktober 2016, 13:21

Konferensen Building Sustainability SGBC16 hölls i Stockholm tidigare i veckan.

Foto: Johanna Åfreds

Kunskapen om äldres behov är låg bland landets planerare, hävdar KTH-forskaren Mats Lundström. Han efterlyser bland annat bättre planeringsunderlag om var generationsväxlingarna sker.

Ämnen i artikeln:

byggforskning


I Sverige har vi varit duktiga på att få med äldreperspektivet inne i bostaden, men sämre på att beakta de äldres behov i stadsplaneringen. Detta konstaterade Mats Lundström, forskare på skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH, under ett föredrag som han höll på konferensen Building Sustainability SGBC16 i Stockholm tidigare i veckan. Hur staden är utformad påverkar, enligt honom, äldres hälsa, livskvalitet och möjligheter till att kunna leva ett självständigt liv med ett uppskjutet behov av omsorg.

– Det påverkar vård och omsorgsbehovet som i sin tur påverkar den offentliga ekonomin, säger Mats Lundström.

Han pekar även på behovet av att kartlägga vad en äldrevänlig stad innebär, och att med den kunskapen i bagaget försöka skapa en stad för alla. Äldre är ofta inte involverade i planeringsprocesserna och kunskapsnivån om faktorer som påverkar äldre är låg bland planerare, säger Mats Lundström.

– Äldreperspektivet har tyvärr inte uppmärksammats på samma sätt som barnperspektivet de senaste låt oss säga femton åren. En orsak är att ingen har velat se sig som äldre i Sverige. Men nu när fyrtiotalisterna faktiskt börjar se sig som äldre börjar det hända saker, säger Mats Lundström.

För att komma framåt behövs en gränsöverskridande samverkan mellan samhällsbyggnads- och den sociala sektorn, mellan yngre och äldre, mellan olika akademiska discipliner och mellan akademi och praktik.

– Uppsala och Göteborg är goda exempel på kommuner där det händer väldigt mycket just nu.

För att kunna planera bra städer för en icke-prioriterad och växande grupp krävs enligt Mats Lundström bättre planeringsunderlag bland annat om var generationsväxlingarna sker, var insatsbehoven är störst och vilka av dem som kan relateras till boendet.

– Det handlar inte om ”rocket science” utan mer om nya infallsvinklar och arbetssätt, säger Mats Lundström.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev