måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Forskare från Stanford granskar Boklok

Publicerad: 30 juni 2017, 08:19

Bild 1/2  

Några professorer från Stanforduniversitetet har under veckan rest runt i Sverige för att studera Boklok på djupet.

Ämnen i artikeln:

GullringenSkanskaBoklokJerker LessingJonas Spangenbergbyggforskning

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Resan startade i Skåne och gick via Boklokfabriken i Gullringen, Småland, upp till Stockholm. Under tre dagar har de amerikanska forskarna både informerats om Boklok och frågat ut nyckelpersoner samtidigt som de har gjort studiebesök på företagets byggprojekt i bland annat Södertälje, Fisksätra och vid Drottningholms slott. Nu har de samlats för en sista summering på Skanskas huvudkontor i Stockholm och berättar om sina intryck och syftet med resan.

– Vi kommer att ha Boklok som fallstudie i vår undervisning, säger Martin Fischer, professor, Civil and environmental engineering, Stanford.

Med på resan finns också Margot Sutherland, chef för verksamheten med case studies, fallstudier, på Stanford. Universitetet satsar på att göra besök ute i verkligheten och göra fallstudier, gärna av företag som har en annan affärsmodell än vad som är vanligt inom branschen.

– Fallstudierna ska gärna vara tvärvetenskapliga så att de kan användas i flera olika ämnen. De ska vara en motvikt och ett komplement till de teoretiska delarna i undervisningen, säger hon.

Robert Burgelman, professor på Stanford business school bidrar med insikter inom ekonomi medan Martin Fischer har en ingenjörsbakgrund. De fick nys om Boklok via Jerker Lessing som är företagets forsknings- och utvecklingschef och dessutom gästforskare på Stanford. Forskarna menar att det Skanska och Ikeaägda Boklok blev intressant som studieobjekt eftersom företaget jobbar så systematiskt med hela värdekedjan. Från projektutveckling, markköp och industriellt byggande i fabrik till slutkundens behov och möjligheter att betala rimligt för sitt boende.

– Vi har inte sett något liknande företag någon annanstans. De finns några i Kalifornien men de har inte nått lika långt, säger Martin Fischer.

Några andra företag kommer inte att studeras eller jämföras av Stanford i den rapport som nu ska skrivas.

– Det går inte att göra jämförelser om man inte fördjupar sig grundligt i ett case först, kommenterar Robert Burgelman.

Boklok ser nu fram emot att bli en del i undervisningen inom många olika utbildningar på Stanford, både för studenter och uppdragsutbildningar riktade mot näringsliv och myndigheter. Jerker Lessing och Bokloks vd Jonas Spangenberg tycker att dagarna med forskarna även har varit givande för dem.

– Att få träffa världsledande forskare som ställer frågor om vårt företag har fått oss att tänka till. Det har exempelvis handlat om hur vi tänker gå till väga för att fortsätta vara konkurrenskraftiga och om möjlig expansion utanför Sverige. De ser långt utöver våra gränser och tillför en teoretisk höjd och det har gjort de här dagarna väldigt spännande, säger Jonas Spangenberg.

Jerker Lessing instämmer.

– I och med att Stanford har så många internationella studenter känns det kul att kunskapen om Boklok kommer att spridas över världen, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev