tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Forskare slår fast flera fördelar med trä

Publicerad: 8 februari 2017, 13:59

Ett ökat bruk av trä ger stor positiv påverkan på både hälsa och miljö, konstaterar forskarna. Foto: Michael Ekstrand

Trä i byggnader, möbler och på väggar är bra för vår hälsa och vårt välbefinnande. Det visar resultatet av ett treårigt europeiskt forskningsprojekt: Wood2New, som just avslutats.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

– Ett ökat bruk av trä ger stor positiv påverkan på både hälsa och miljö och innebär stora affärsmöjligheter, säger Tomas Nord, universitetslektor vid Avdelningen industriell ekonomi vid Linköpings universitet, som också ansvarat för ett par delprojekt inom projektet, i ett pressmeddelande.

I projektet där totalt ett femtontal partners från sex länder deltog slår man fast ett antal fördelar med träbyggande: bland annat att trä binder och lagrar koldioxid, jämnar ut luftfuktigheten inomhus och är återvinningsbart, men även har hög hållfasthet i förhållande till sin vikt, är lätt att arbeta med, förnybart och att det finns tillgängligt i stora mängder och går snabbt att bygga med.

Forskare vid Aalto-universitetet i Finland och Treteknisk i Norge har visat hur träet suger upp och avger fukt och på så vis bidrar till ett bättre inomhusklimat. När fukten tas upp av träet avgår värme som värmer upp rummet, vilket bland annat visat sig vid studier av de nybyggda bostadshusen i trä i Sundbyberg (Strandparken) där det beräknades att det skulle krävas 74,6 kWh per kvadratmeter och år för uppvärmningen, men resultatet efter inflyttning blev 49,2 kWh per kvadratmeter och år.

– En orsak till den låga förbrukningen kan vara träets inneboende egenskaper att hålla energi över dagen, säger Kristine Nore från Treteknisk i pressmeddelandet.

Forskare vid Treteknisk och Aalto-universitetet har även studerat trä i vården:

– Trä uppfattas som naturligt och möbler i trä blev de mest uppskattade, träets lugnande egenskaper, bättre akustik och bättre luftkvalitet bidrar till det, säger Yrsa Cronhjort, arkitekt Aalto University i Finland.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev