Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

Forskare utvecklar ny metod för att utvärdera vägprojekt

Publicerad: 11 Juni 2008, 13:14

Hur vet man hur en stadsdel eller en väg egentligen kommer att upplevas?I sin avhandling ”Gestaltningsprogram i stadsutvecklingsprojekt”, som lagts fram vid KTH i Stockholm, har landskapsarkitekt Elisabeth Tornberg utvecklat en ny metod för att utvärdera genomförda gestaltningsprogram.


Gestaltningsprogram är ett sätt att med hjälp av bilder och illustrationer visualisera hur ny bebyggelse, stadsbyggnad och infrastruktur kommer att utformas avseende estetik. Programmen är ett sätt att säkra de arkitektoniska och estiska värdena vid nyproduktion.

I sin avhandling har Elisabeth Tornberg, verksam vid Vägverket, undersökt hur statliga och kommunala byggherrar använder programmen.

Slutsatsen är att programmen används godtyckligt, särskilt av kommunerna.

– Det innebär att det blir förvirring om begreppet. I ett område som jag studerat, bostadsområdet Kvibergsäng i Göteborg, förekom tre olika gestaltningsprogram som referenser och förebilder för planeringen. Det blev oklart vad gestaltningsprogrammet skulle innehålla och nu har planeringsarbetet stannat av, säger Elisabeth Tornberg, som också tagit fram förslag till definitioner som skulle kunna förenkla för kommunerna.

– Det saknas ”en vägledning” för gestaltningsprogram på den kommunala sidan.

Elisabeth Tornberg har också utvecklat en egen metod för att utvärdera effekten av ett genomfört gestaltningsprogram. Metoden går ut på att filma vägen och sedan visa den för olika grupper av professionella inblandade i vägprocessen, som även fått svara på en enkät.

– Jag har gjort en Road movie av förbifart Sollefteå. Det ger en väldigt bra bild av helheten och till viss del ger den också kritik mot det gestaltningsprogram som använts. Det är absolut ett bra sätt att utvärdera vägarkitektur, säger Elisabeth Tornberg.

Hon tycker att detta är ett bra alternativ till att göra en så kallad ”gåtur” som tidigare har använts vid utvärdering av infrastrukturprojekt.
– Även om film som metod är dyrt initialt, så kan man använda den för att enkelt visa filmen för olika grupper och jämföra med andra gestaltningsprogram, säger Elisabeth Tornberg.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.