måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Forskning blir verklighet i Göteborg

Publicerad: 2 november 2016, 13:37

Brf Viva är ett resultat av samarbetet inom Positive Footprint Housing. Foto: Jeanette Larsson, Göteborg Energi

Efter flera år av forskning och tvärvetenskapligt samarbete inom Positive Footprint Housing var det i dag dags att ta det första spadtaget för bostadsrättsföreningen Viva på Guldheden i Göteborg. Göteborg Energi bidrar med smart lagring av solenergi i elbussbatterier, värmelager och växling mellan fjärrvärme och bergvärme.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


– Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

Forskningssamarbetet inom Positiv Footprint Housing startade 2011. Förutom Riksbyggen och Göteborg Energi ingår också Göteborgs Stad, Chalmers, Göteborgs universitet och SP i samarbetsprojektet. Tillsammans arbetar de med att utveckla nya koncept som kan bidra till att möta en utveckling med mer solenergi, vindkraft, lågenergihus, elfordon och smarta IT-lösningar.

Först ut är Brf Viva som kommer att omfatta cirka 133 bostäder. Inflyttning är planerad till 2018. I projektet bidrar Göteborg Energi med att se hur brf Viva på bästa sätt kan bli en del av framtidens hållbara energisystem och samverka med stadens fjärrvärme och elnät. Brf Viva kommer till exempel att ha tre lösningar för att hantera väderberoende elproduktion; växling mellan bergvärme och fjärrvärme, möjligheter att lagra värme och ett ellager med begagnade batterier från Volvos elbussar.

– Den här satsningen är ett utmärkt exempel på att Göteborg blir allt starkare som innovationsstad. Det finns en stark dynamik i arbetssättet inom Positive Footprint Housing. Det handlar om att i nära samverkan mellan näringslivet, akademin och det offentliga ta fram de nya hållbara innovationerna. Det handlar också om att låta innovationerna växa fram genom aktiv medborgardialog, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev