Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Forskning: Projektera för demontering

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Projektera för demontering blir ett nytt internationellt forskningsprojekt inom CIB


När det gäller avfallsproduktion och återvinning har det under senare år riktats allt mer uppmärksamhet på att förebygga att restprodukter uppstår. Det mest effektiva sättet att förebygga är att projektera för framtida demontering och återbruk/återvinning. Inom produktdesign kallas detta för design for disassembly, DfD, och är en väl integrerad metod i inom bland annat bilindustri och elektronikindustri.
Inom byggområdet har flera länder kommit relativt långt med att integrera DfD i byggandet och det är av stor vikt att Sverige följer med i denna utveckling. Sverige har med sitt industrialiserade och industriella byggande goda förutsättningar att integrera DfD i byggproduktionen. Att integrera DfD ses som en viktig del i långsiktig affärsnytta och hållbar utveckling.
I januari 2007 etablerades ett nytt internationellt projekt inom CIB (International Council for Building Research and Innovation in Building and Construction). Projektets primära syfte är att utveckla kunskap, metoder och verktyg för byggsektorn för ett hållbart och resurseffektivt byggande samt underlag för utformningen av standarder. En central fråga i projektet är projektering för demontering och återbruk/återvinning. I projektet ingår deltagare från bland annat Holland, Tyskland, USA, Nya Zeeland, Japan och Sverige.
Eftersom frågan ännu inte diskuterats särskilt mycket i Sverige är det angeläget att i ett inledningsskede samla in synpunkter från både myndigheter, beställare och aktörer i byggsektorn. Intressanta frågor är bland annat; vad olika aktörer gör med avseende på framtida möjligheter till demontering för återbruk/återvinning. Vad aktörer upplever att det krävs för att de skall införa DfD i byggsektor. Vilka problem/hinder olika aktörer ser för DfD i byggsektorn

Den som är intresserad av projektet, har frågor eller synpunkter är mycket välkommen att kontakta Catarina Thormark.
Projektet har namnet W115 - Construction Materials Stewardship, hemsida http://www.cibworld.nl/website/newsletter/0702/w115.html.  Kontaktperson i Sverige är Catarina Thormark, Byggnadsekonomi, LTH. e-mail: catarina.thormark@bekon.lth.se.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.