Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Forskning ska skapa snålare trafik

Publicerad: 15 november 2011, 15:26

Nytt projekt ska leda till ökad produktivitet inom väg- och järnvägssektorn.


200 miljoner kronor under fem år ska skapa framtidens energisnåla och kostnadseffektiva väg- och bantrafik. Det är KTH, Trafikverket och Väg- och Trafikinstitutet som gemensamt startar Sveriges största forskningsinsats på väg och järnväg någonsin.

– Ett syfte är bland annat att utveckla hållbara tekniska lösningar samt livscykelanalyser och nya dimensioneringsmodeller för järnvägar, berättar Björn Birgisson, vice rektor för forskning på KTH.

– En orsak till att KTH är med i forskningsprojektet är att här pågår Sveriges största forskning inom transport och infrastruktur. Därför är det naturligt att vi deltar i projektet, säger han.

Forskningen ska också leda till ökad produktivitet inom väg- och järnvägssektorn, utveckling av miljövänliga material som ska minska ljud- och koldioxidutsläpp. I studier hur asfaltmolekyler rör sig används den senaste mikroskoptekniken medan andra forskningsprojekt syftar till att utveckla nya datormodeller för virtuell asfaltdesign.

KTH har ett laboratorium i världsklass inom väg- och banteknik och i januari invigs dessutom ett nytt centrum vid KTH som blir en del i det branschgemensamma programmet Bana Väg för Framtiden, där universitet, forskningsinstitut, entreprenörer och konsulter är engagerade för att utveckla energisnål och kostnadseffektiv väg- och bantrafik.

MARGARETAS REDLUND LANINGE - margareta@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.