torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Försummad byggforskning upprör Reinfeldt

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Av Margareta Redlund
Fredrik Reinfeldt (m) knep många applåder och kanske till och med en del röster, när han på Betongbyggnadsdagen förklarade att det är politiskt  fel av regeringen att inrätta ett träbyggndasprogram. Att dessutom tillsätta en träbyggnadssamordnare och utlysa en nationell träbyggnadsdag är att gå för långt.

-Det är fel sätt att använda skattepengar på, sa han. Det är inte politikernas sak att styra vilket material som ska användas för att bygga hus. Det ska marknaden själv avgöra. Konkurrensneutralitet måste råda

Han tillstod att byggsektorn är helt försummad i den nya forskningspropositionen där det i första hand är områden som IT och bioteknik som premieras. Den politiska alliansen mellan m, fp, c, och k har enats om hur forskningspolitiken ska bedrivas i händelse av en valseger. I förslaget ingår bland annat ökat forskningsstöd med 2 miljarder kronor och en del av detta kommer att styras över till byggbranschen.

-Det är forskarna själva som ska avgöra vilka områden som behöver studeras och det är politikernas uppgift att se till att det finns ekonomiska medel, sa han.

Anders Flodström, rektor för KTH, hakade på Fredriks Reinfeldts uttalande om den försummade byggforskningen. Anders Flodström gick till och med ännu längre och talade om att de statliga myndigheterna totalt har misskött den forskning som utövas inom bygg.

Forskning var en het fråga på Betongbyggnadsdagen och som belystes från olika håll och kanter. Utöver Anders Flodström deltog Bertil Grandinson, SBUF, och Johan Silfwerbrand, CBI, i debatten. Alla var eniga om att mer ekonomiska resurser från såväl stat som näringsliv behövs.

CBI vill snarast diskutera ett betongforskningsprogram med olika finansiärer. SBUF efterlyste ett utvecklingsprogram som under arbetsnamnet Bygg i samverkan, skulle nyttiggöra forskningsresultaten, effektivisera byggandet och öka kompetensutvecklingen.

-Ett sådant program bör ske i samverkan mellan stat och näringsliv, sa Bertil Grandinson.

-Ge också Vinnova instruktion att stödja behovsmotiverad forskning inom bygg, något som inte alls görs idag, sa han.

-Forskning lönar sig, konstaterade Johan Silfwerbrand. En satsad krona ger samhället, brukaren och företagen tiofalt tillbaka. CBI har idéerna, metoderna och forskarna. Vem har forskningspengarna?

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev