Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Fredriks forskning ska minska oljud i trähus

Publicerad: 21 februari 2011, 10:26

Störande ljud från grannar är ett större problem i flerbostadshus byggda av trä än i betonghus. Fredrik Ljunggren, forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU), försöker hitta åtgärder.


Sedan det blev tillåtet att bygga flerbostadshus i trä år 1994 har produktionen av särskilt monteringsfärdiga flerbostadshus ökat stadigt. Men ljudnormerna härstammar från tiden då betong var främsta byggmaterialet.

– Lätta träkonstruktioner har helt andra ljudegenskaper än tunga betongkonstruktioner. De som bor i trähus klagar oftare på att de störs av lågfrekventa ljud, exempelvis basljud från musik och stegljud, säger Fredrik Ljunggren.

År 2006 doktorerade Fredrik Ljunggren i ämnet vibrationer i lätta bjälklagskonstruktioner. Nu leder han en forskningsgrupp inom det nationella projektet AkuLite (Akustik och vibrationer i lätta konstruktioner). Här ingår både branschföretag och alla högskolor i landet som ägnar sig åt akustik.

I år räknar Fredrik Ljunggren med att intensifiera sitt arbete i Akulite. Samtidigt fortsätter han med forskning och undervisning på avdelningen för ljud och vibrationer på LTU.– Inom forskningsprojektet är jag ansvarig för gruppen som ska utföra, samla in och analysera mätdata. Vi kommer att besöka ett antal flerbostadshus, göra mätningar och intervjua boende om hur de upplever olika typer av ljud.

Tidigare studier har i allmänhet bara gjort mätningar på vad som krävs för att uppfylla aktuell standard. Genom att bredda forskningen (utöka typen av mätningar och använda fler typer av konstruktioner) hoppas Fredrik Ljunggren kunna lägga en grund för nya mätkriterier och hitta effektivare konstruktionslösningar.

– Redan i dag finns åtgärder. Till dem hör olika typer av flytande golv och att ha elastiska skikt mellan våningsplanen, säger han.
Informationen som man hoppas att forskningen ska ge är viktig i och med det ökade intresset för att bygga och bo i flerbostadshus av trä.

– Sverige och Kanada är drivande i utvecklingen av flerbostadshus på träbyggnadssidan i världen just nu, säger Fredrik Ljunggren.
Fredrik Ljunggren har ägnat större delen av sin studietid åt ljud och vibrationer. Hur kom det sig att du fastnade för detta ämne?

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av ljud. Jag har lyssnat mycket på musik och tycker det är kul med hemmabio och liknande. Efter att ha läst ett antal akustikkurser på min civilingenjörsutbildning ledde det ena till det andra.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.