lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Fyraårigt tekniskt program återuppstår

Publicerad: 22 januari 2015, 09:44

Endast sju skolor i landet har beviljats teknikprogrammets fjärde år med samhällsbyggnadsinriktning. "Vi har fått många indikationer från våra partnerföretag att studenter med gymnasieingenjörsexamen kan hjälpa till att fylla det stora kompetensbehovet inom byggbranschen", säger Madleen Thyrén, rektor för Nackademin.

Ämnen i artikeln:

byggforskningskolorutbildningkompetens

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Det fjärde påbyggnadsåret på gymnasiets teknikprogram har permanentats efter en försöksperiod. Skolverket har nu beviljat statsbidrag till de utbildningar som löper mellan läsåren 2015/2016 och 2018/2019. Inom samhällsbyggnad har Göteborgs stad, Hässleholms kommun, Karlstads kommun, Nässjö kommun, Skanskaskolan i Växjö, Ängelholms kommun samt Nackademin i Stockholm beviljats anslag.

– Det är väldigt kul för oss. Nackademin startade som en reaktion på att fyraårigt tekniskt gymnasium försvann för drygt tjugo år sedan. Därför känns det extra kul att få starta ett fjärde gymnasieår med gymnasieingenjörsexamen, säger Martin Wahlberg, vd för Nackademin.

I första hand kommer Nackademin att ha plats för 16 studenter, men om efterfrågan är stor finns möjlighet att utöka antalet platser. Det fjärde året är öppet för alla som har gått det treåriga teknikprogrammet på gymnasiet men inte är äldre än 22 år.

– Det fjärde året är lite av en spetsutbildning som ger studenterna stora möjligheter inför framtiden. Antingen kan man välja att börja arbeta direkt hos ett av våra partnerföretag eller så kan man vidareutbilda sig inom området på till exempel yrkeshögskolan eller universitet, forsätter Madleen Thyrén, rektor för Nackademin.

45 huvudmän fick godkänt för ett fjärde år på teknikprogrammet. Utöver samhällsbyggnad finns inriktningar mot design- och produktutveckling, produktionsteknik och informationsteknik.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev