Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Hon har hittat den perfekta staden

Publicerad: 16 februari 2011, 08:54

Sarah Bragée, konsult på Tyréns, reste jorden runt i ett forskningsprojekt. Syftet var att reda ut hur en stad blir attraktiv. – En stad ska bland annat präglas av mångfald, hållbar utveckling och ha en egen själ för att folk ska trivas, säger hon.


36-åriga Sarah Bragée tycker att hon har hittat drömjobbet. I rollen som konsult på Tyréns i Stockholm har hon nyligen avslutat en studie om hur städer blir attraktiva. Tio städer runtom i världen kartlades, varav Sarah Bragée besökte São Paolo, London, Istanbul, Shanghai och Hong Kong.

– I takt med den ökade urbaniseringen i världen kändes det relevant att studera städer. Vi ville hitta framgångsfaktorer som kan ge en vägledning om hur städer kan göras mer attraktiva i framtiden, säger hon.

Sarah Bragée och kollegan Mia Wahlström genomförde ett fyrtiotal intervjuer. Arkitekter, forskare inom urban ekonomi och stadsplanering, representanter för näringsliv, kultur och turism, författare och byggnadsentreprenörer är exempel på personer som intervjuades i de tio olika städerna.

Alla fick ge sin bild av vad som krävs för att skapa platser där människor gärna vill bo och komma på besök. Slutsatserna använder konsultföretaget nu i sitt arbete med att hjälpa kommuner och andra intressenter med stadsutveckling.

– Vi kunde sammanfatta vårt arbete i fyra framgångsfaktorer. Det handlar om mångfald, hållbar utveckling, samverkan och något som vi valt att kalla för stadens själ.

Mångfald som framgångsfaktor var något som nämndes i alla intervjuerna. Det handlade om utbud av shopping, jobbmöjligheter, utbildning, transporter liksom mångfald i åldrar, etnicitet och mellan kvinnor och män. Sarah Bragée ger ett exempel:

– En av Hong Kongs utmaningar är att staden inte attraherar folk med olika bakgrund, berättade en av mina intervjupersoner. Likformighet leder till slut till att man tappar i innovationstakt, säger Sarah Bragée.

Även ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling nämndes av många intervjupersoner. Samverkan var ett tredje område som anses ha stor betydelse för att skapa nöjda människor.

– Samverkan mellan invånare och styrande är viktigt. Många pekade även på att det är viktigt med samverkan mellan politiska partier och att det finns långsiktiga planer för staden som inte rivs upp varje gång det politiska styret byts ut.
Som en fjärde, och mer svårfångad, framgångsfaktor nämnde många stadens själ.

– Själen är en viktig faktor men är ganska svår att påverka. Den utgörs av platsens människor, kultur, klimat, stadens fysiska utseende och mycket annat.

Om staden tydliggör sin själ på ett bra sätt kan det bli ett positivt varumärke för staden. Av städerna som hon besökte i studien imponerade Hong Kong mest på Sarah Bragée. Det är en stad som hon tycker uppfyller det mesta.

– Hong Kong är en tät stad byggd på höjden. Man känner sig aldrig vilse utan staden går att överblicka ganska lätt. Dessutom är omgivningen med de gröna bergen fantastiskt vacker.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.