tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Jackpott för LTU-innovatörer

Publicerad: 11 juni 2014, 08:41

Fredrik Häggström, LTU, Agnes Orstadius och Lukas Nordström från Chalmers, Martin Nilsson, LTU, Vladimir Ronin, LTU, Joakim Tiséus, Vinnova, och juryns ordförande Anna-Johanna Klasander, White arkitekter. FOTO LARS HAMREBJÖRK

En grupp från Luleå tekniska universitet och en grön bindemedelsteknik tog hem Stora priset och 40 000 kronor i Bygginnovationens innovationstävling 2014. Dessutom prisades ytterligare tre miljötekniska innovationer med 20 000 kronor vardera.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Utgångspunkten för tävlingen har varit att lyfta fram miljötekniska innovationer inom samhällsbyggarsektorn.

– För att kunna söka medel från Bygginnovationen måste man ha ett registerat bolag. I och med innovationstävlingen, som vi genomför på uppdrag, av Vinnova så har forskare och studenter fått en chans att vi bidrag till sina innovationsarbeten, säger Mårten Lindström, strategisk programansvarig för Bygginnovationen.

Tävlingsjuryn, ledd av Anna-Johanna Klasander från White arkitekter, landade i två prisklasser – Lilla priset och Stora priset. I kategorin för Lilla priset (20 000 kronor vardera i bidrag) utsågs tre vinnare: Agnes Orstadius och Lukas Nordström från Chalmers med ”Design av trästrukturer i en parametrisk miljö”, Fredrik Häggström från Luleå tekniska universitet med ”Home Power” (om elproduktion i den lilla skalan) och Martin Nilsson från Luleå tekniska universitet med ”Återanvändning av betongelement”.

Det Stora priset på 40 000 kronor gick till Mats Emborg, Jan-Erik Jonasson, Lennart Elfgren och Vladimir Ronin från Luleå tekniska universitet för ”Ny bindesmedelsteknik som skänker miljöpåverkan ytterligare jämfört med traditionell teknik.”

Nära på full jack pott för LTU med andra ord.

– Vi har haft en bra och snabb process och fått in spännande bidrag från fyra skolor, från studenter, doktorander och seniora forskare. Våra kriterier baserades på de nationella miljömålen, innovationshöjd och kommersiell potential. Vi kom fram till att vinnaren av Stora priset satt med en flygfärdig innovation medan vinnarna av Lilla priset hade lovande idéer som var värda att jobba vidare med, säger Anna-Johanna Klasander.

Tävlingen organiseras av det nationella Vinnova-programmet Bygginnovationen, som varit igång sedan 2011, och som genomförs i samverkan med Sveriges Bygguniversitet och Arkitekturakademin.

– Innovationstävlingsformen ger oss en möjlighet att ta ett steg till. Kapitalbrist är ett ständigt problem i innovationsarbetets tidiga skeden och tävlingsformen är något enklare än den klassiska ansökningsrutinen, säger Joakim Tiséus, direktör på avdelningen för transport och miljö på Vinnova.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev