Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Forskning

Krossat berg ersätter naturgrus Mer forskning krävs

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund

Betongbranschen slösar med naturgruset vid tillverkning av betong. Branschen måste hushålla med resurserna och ställa om från naturgrus till bergkross.
Det säger Ragnar Jansson, Länsstyrelsens miljövårdsenhet, i en intervju i ett kommande nummer av BIN.

Naturgrusets runda, finslipade korn är mycket lämpliga för betongtillverkning. Ett alternativ till naturgruset är bergkross men som inte ger samma höga kvalitet på betongen. Det är främst finballasten upp till 0,4 mm som är svår att ersätta.

Mer forskning behövs. Inom forskningsprogrammet MinBas, som leds av SGU, försöker man få fram tillsatser så att krossad betongballast kan ges likvärdig kvalitet med naturgrus.

Ett annat projekt, som startade i våras av Fabriksbetongföreningen och Bergmaterialindustrin, syftar till att få betongtillverkarna att inse att ballast av bergkross är ett alternativ till naturgrus. Samtidigt vill man öka samförståndet mellan betongtillverkare och producenterna av bergmaterial.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.