lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Limträ, injektering och stadsutveckling gav pris i Byggopus

Publicerad: 16 maj 2013, 13:09

Tre glada ungdomar mottog tidningen Byggindustrins pris för bästa examensarbete. Vinnarna fick vid prisutdelningen verktygslåda, diplom och blommor. Dessa överlämnades av Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

– Att vinna var extremt oväntat, sa en omtumlad Erik Nylander, som tävlade i klassen 30 hp.

Hans examensarbete handlar om limträ som konstruktionsmaterial även i tyngre byggnadsverk, som till exempel bågbroar och är utfört vid Lunds Tekniska Högskola.

Angelica Larsson och Mia Söderström var minst lika förvånade över att bli vinnare i klassen 15 hp respektive 30 hp Arkitektur. Angelica, som är mycket intresserad av nya metoder för berginjektering, har ägnat sitt arbete åt betydelsen av brukets reologiska egenskaper för spridning av bruket. Metoden kallas Real Time Grouting Control och beskrivs i hennes examensarbete, som gjorts vid Bergsskolan i Filipstad.

Att grönytor i en stad kan vara ekonomiskt lönsamma och dessutom är en förutsättning för att staden ska utvecklas socialt visar Mia Söderberg i sitt examensarbete utfört vid Chalmers. Hon föreslår bland annat att olika kompetenser ska samarbeta för att få olika perspektiv på stadsutvecklingen.

Det var 16:e gången tidningen Byggindustrin arrangerade tävlingen om bästa examensarbete, Byggopus. Inbjudan går ut till alla ingenjörshögskolor, tekniska högskolor och universitet med byggprogram. Den sex man starka juryn hade i år 26 examensarbeten att läsa. Nytt för i år var att samtliga nominerade examensarbetare deltog i ett seminarium, där var och en på fem minuter fick presentera arbetet och dess resultat.

Juryn med dess ordförande Ruben Aronsson var imponerad över presentationerna som var både rappa och informativa

– Framförandena var verkligen professionella och vilken bredd på ämnena, sa seminarieledaren Lars Tullstedt, BI.

Bland ämnena märktes felaktig ritningshantering, planering av planeringen, infiltrationsstråk, formrivningstider och massivträstomme.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev