Forskning
Litet intresse för teknik i byggbranschen.. Med tabell.
Publicerad: 6 mars 2008, 13:38
Byggare och installationsföretag är mer intresserade av nya produktionsmetoder, entreprenadformer, resurshushållning och innemiljö än av teknikutveckling. Det framgår av en liten enkätundersökning som SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond, har gjort för att få vägledning för sitt arbete.
Bland de projekt som SBUF stödjer i dag ligger tyngdpunkten däremot på teknikutveckling, bland annat inom grundläggning, asfaltteknik och stombyggnad. Det är områden som har få vänner i undersökningen.
- Den kommer naturligtvis att vara vägledande för våra insatser framöver. Vi måste ju jobba med sådant som medlemmarna vill ha, säger SBUF:s vd Bertil Grandinson.
Men han menar att resultaten måste analyseras noga. När det gäller till exempel ledarskap, som hamnar högt på listan, är det inte säkert att problemen bör lösas med företagsgemensamma insatser. Han tror också att det är lätt att ta teknikbasen i företagen för given när den redan finns. Då pockar andra områden, som verkar mer eftersatta, på uppmärksamhet. Det betyder dock inte att man kan sluta att satsa på teknikutveckling.
- Men att vi får lov att lägga ytterligare kraft på områden som upphandling, entreprenadformer och innemiljö är rätt klart, konstaterar Bertil Grandinson.
Det här öppnar också tydligt dörren för medlemmar som vill söka stöd för lite annorlunda projekt.
Förra året behandlades SBUF 113 ansökningar, varav 100 fick stöd. Under år 2001 finns drygt 50 miljoner kronor att dela ut.
Forskningens 10-i-topp
Inriktning/Procent
1. Produktionsmetoder / 48
2. Upphandlings- & entreprenadformer / 44
3. Miljö och resurshushållning / 44
4. Innemiljö och hälsa / 41
5. Ledarskap/management / 36
6. Energiteknik / 36
7. Installationsteknik / 33
8. Drift och underhåll / 32
9. Arbetsmiljö / 32
10. Kvalitet och produktionsstyrning / 31
SBUF:s enkät besvarades av 87 personer, vilket är knappt hälften av de tillfrågade. De svarande är ganska jämnt fördelade mellan företagsledning, stab, FoU och produktion. Var och en fick prioritera sju olika områden.
Martin Hagström