Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Ljud kan ge svar om betongens skick

Publicerad: 17 mars 2016, 11:53

Projektet fokuserar på akustisk teknik där ljud styrs av betongens mekaniska egenskaper. Foto: LTH

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) delfinansierar cirka 100 projekt varje år. Ett projekt är LTH-doktoranden Oskar Baggens arbete med att göra hälsokontroller av betongkonstruktioner med hjälp av ljud.

Ämnen i artikeln:

betongLTHbyggforskning

I takt med att allt fler betongkonstruktioner åldras behövs fler metoder som kan användas för att göra en hälsokontroll av materialet. Resultaten som kommer från doktorandprojektet ”Oförstörande provning av tjocka betongkonstruktioner med seismiska metoder” ska på sikt kunna användas för tillståndskontroll av flera typer av tjocka armerade betongkonstruktioner.

– Mitt arbete fokuserar på akustisk teknik där jag använder ljud i materialet som styrs av mekaniska egenskaper. En utmaning är att få det att funka och få en bra noggrannhet för att se hur ljudet rör sig och vad det påverkas av i verkliga betongkonstruktioner, säger doktorand Oskar Baggens, vid Lunds tekniska högskola.

Några egenskaper som studeras i projektet är betongens tjocklek, styvhet, dess variation genom tjockleken och storleken på defekter inne i betongen. Mätvärdena kommer att kunna användas för att kalibrera resultat från andra mätmetoder, såsom ultraljud och radar. Ett noggrannare värde för tjockleken hos en konstruktion kan till exempel förbättra lägesbestämningen av armeringsjärn.

– Detta kommer förhoppningsvis ge pusselbitar som tillsammans med andra faktorer gör att det går att få en bättre bild av i vilket skick betongen är.

Hittills har projektet gett bättre insikt i hur noggranna nuvarande metoder är och vilka förbättringsmöjligheter de har.

– Jag har också gett förslag på hur man kan analysera och tolka mätdata för att få ett bättre slutresultat gällande förbättrad mätteknik av betong. Det har bland annat visat sig att genom att studera ljudets rörelser i flera riktningar samtidigt kan en förbättring av resultat fås.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev