Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Locum och Landic Property utvecklar forskningscentret Novum BioCity

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Locum och Landic Property har tecknat en avsiktsförklaring avseende utveckling av ett nytt forskningscenter vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Byggnaden kommer att vara 70 000 kvadratmeter stor, och den uppskattade investeringen beräknas till drygt 1 miljard.


Avsiktsförklaringen innebär att Locum och Landic Property startar ett programarbete för att ta fram innehållet i byggnaden. Detta sker tillsammans med presumtiva hyresgäster. I dagsläget är det främst Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet, KI. Utrymme för andra hyresgäster kommer även att finnas. I bottenplanet kommer det att finnas butiker, och i de undre planen kommer ett garage för sjukhusets behov att byggas.

Parterna beräknar att ha alla planer klara till början av tredje kvartalet 2008, då Landic Property förvärvar fastigheten av Locum. Därefter påbörjas uppförandet av forskningscentret. Landic Property ansvarar för bygget och kommer att gå ut i upphandling för att hitta lämplig byggpartner.

Locum valde Landic Property som samarbetspartner i konkurrens med flera andra fastighetsbolag.

- Byggandet av Novum BioCity är ett viktigt inslag i utvecklingen den södra regionala kärnan Flemingsberg. Det skapar balans i den regionala utvecklingen, säger Tommy Hoff vice VD på Locum.

- Landic Property presenterade ett förslag som var intressant för ett modernt utbildnings- och forskningscenter. En spännande utformning med en profil som ger en extra dimension till området, säger Tommy Hoff.

Arkitekt Michael Christensen, VD på arkitektkontoret CCO, tog sig an uppgiften från två perspektiv:

- Dels ville vi skapa en kreativ miljö, där huset hjälper forskarna att komma i kontakt med varandra och skapa synergier och hitta gemensamma beröringspunkter.

- Dels ville vi rita en modern byggnad som passar väl in i Huddinge och som inbjuder till en stadsmässig sammanhållning. Vi är mycket glada över att Locum valde vårt förslag, säger Michael Christensen, arkitekt.  

Landic Property satsar även på utveckling
För Landic Property ligger detta i linje med företagets strategi att satsa långsiktigt i Sverige både genom förvärv av fastigheter och utveckling av befintliga fastigheter. Detta är första gången som Landic Property i Sverige genomför ett utvecklingsprojekt av denna storlek.

- Vi arbetar redan idag med utveckling av våra fastigheter och närliggande områden där vi ser tydliga synergieffekter. Vi kommer att fokusera vårt arbete ytterligare på utveckling av det befintliga beståndet men även investera i nya intressanta projekt som Novum Biocity. säger Tommy Sundbom, VD Landic Property i Sverige.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.