tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

London kan få 300 meter högt trähus

Publicerad: 14 april 2016, 12:03

Bild 1/2  Om projektet förverkligas blir det inte bara Londons, utan även världens högsta trähus. Foto: PLP Architecture

Ett team bestående av bland annat forskare vid Cambridge University i England har tagit fram ett förslag på en 300 meter hög skyskrapa för Londons innerstad – med en stomme av trä. Teamet presenterade förslaget för Londons borgmästare förra veckan.

Ämnen i artikeln:

träträhusträbyggandebyggforskning

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Om projektet förverkligas blir det med sina 80 våningar och 300 meter världens högsta trähus. I dag finns världens högsta trähus i Bergen i Norge. Det är 14 våningar och 51 meter högt. Skyskrapan skulle dessutom bli Londons näst högsta byggnad, efter The Shard.

Anders Josephsson på Sveriges Träbyggnadskansli tycker förslaget är intressant.

– Vi tycker det är väldigt roligt att intresset för att bygga i trä ökar, inte bara i Sverige utan även internationellt. I höstas beslutade Kina att öka andelen träbyggande. Jag vet också att man diskuterar höghus i trä på Manhattan i New York och i vår påbörjas bygget av ett 24-våningshus i trä i Wien, säger han.

Förslaget är att det 300 meter höga trähuset uppförs vid och integreras med Barbican Centre i London. Byggnaden ska bland annat rymma 1 000 bostäder.

Enligt förslaget ska skyskrapan integreras med Barbican Centre, som bland annat rymmer konsertsal för Londons symfoniorkester. Foto: PLP Architecture

Bakom förslaget står forskare i arkitektur vid Cambridge University i England, arkitekter anställda på PLP Architecture och ingenjörer anställda på Smith and Wallwork. I förslaget lyfter de fram flera fördelar med att bygga i trä. De skriver bland annat att trä är en förnybar resurs, att trä har goda brandegenskaper, att trä möjliggör en kortad produktionstid och att träbyggnader blir lättare än konventionella byggnader i stål och betong.

Så här kommenterar Kevin Flanagan, partner på PLP Architecture förslaget:

– Vi arbetar för närvarande med flera av Londons högsta byggnader, och att använda trä skulle kunna förändra sättet vi bygger här. Vi gläds åt att samarbeta med universitetet och Smith and Wallwork kring den här banbrytande forskningen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev