onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Luckor i upphandlingar ska utredas

Publicerad: 23 maj 2016, 12:00

Nu ska kunskapsluckorna om kontraktstyrning och upphandling av infrastruktur gällande transporter utredas.

Foto: Johanna Åfreds

”Upphandling är nålsögat för all innovation i byggande av infrastruktur, i slutänden är det kontrakten som styr verksamheten”, säger Johan Nyström forskningsledare på VTI.

Ämnen i artikeln:

LOUVTIbyggforskning


1,5 procent av BNP varje år upptas av kostnader för den svenska transportinfrastrukturen. Trots omfattningen saknar de privata entreprenörerna och de offentliga beställarna tillräcklig kunskap, anser VTI.

Nu ska kunskapsluckorna om kontraktstyrning och upphandling av infrastruktur gällande transporter utredas. Det saknas forskning i Sverige och internationellt, konstaterar Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, som nu ska kartlägga detta. Det blir Johan Nyström, som har ett förflutet från KTH, Svenskt Näringsliv, Econ Pöyry och de senaste sex åren har han varit anställd på VTI, som kommer att leda arbetet.

Exempel på frågor som ska avhandlas är: Vilken kontraktsutformning medför billigaste slutkostnad för nybyggnation av vägar? Hur stimuleras konkurrensen på bästa sätt i anläggningssektorn? Hur definieras och mäts kvalitet i kontrakten för basunderhåll väg?

En referensgrupp ska medverka bestående av forskare från VTI, externa forskare samt Trafikverket Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna. En inledande workshop för att kartlägga framtida frågor inom branschen och hitta nya infallsvinklar kommer att hållas senast i höst.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev