lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Mobiltäckning måste ingå i projekteringen

Publicerad: 5 december 2013, 12:25

Simuleringar om hur mycket ett hus dämpar mobilsignaler bör ingå i projekteringen. Det finns en rad olika lösningar på problemet, anser forskningsinstitutet SP, som utvecklar ett fönster med antennfunktion åt Elitfönster.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Dagens energieffektiva fönster dämpar mobilsignaler så effektivt att telefonerna ibland tappar täckning inomhus, visade tidningen Byggindustrins granskning (35/2013). Problemet skapas av fönstrens osynliga metallskikt som inte bara reflekterar värmestrålning utan även radiovågor.

Problemet tog byggbranschen på sängen men bland experter var problemet redan känt. På SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut hade man redan gjort mätningar på olika typer av metallskikt.

– Fastighetsägaren eller byggherren behöver skaffa sig en total bild av fastighetens dämpning av mobilsignaler. Det måste skapas verktyg för att simulera mobilsignaldämpning under projekteringen, säger Niklas Grybe, affärsområdeschef på SP.

Enligt honom behöver varje huskonstruktion och varje plats sin egen optimala lösning, eftersom inte bara fönstren utan även andra byggmaterial dämpar radiovågor. Den här forskningen är redan på gång på SP men den är i sin linda.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 40/2013 som är ute den 6 december. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev