tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Mycket forskning kvar att göra om byggsäkerhet

Publicerad: 5 maj 2017, 08:32

Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö vid Luleå tekniska universitet

Foto: Anders Siljevall

Små företag och underentreprenörer är mer drabbade av dödsfall och allvarliga olyckor i byggbranschen. Osäkra anställningar är också en riskfaktor. Det visar en kunskapssammanställning som Arbetsmiljöverket nu har presenterat.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Jan Johansson, professor i industriell produktionsmiljö vid Luleå tekniska universitet, har studerat över 400 forskningsartiklar om byggbranschen från världen över på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Nu har arbetet presenterats i en rapport.

– Det är inte mycket som skiljer länderna åt när det gäller kulturen på arbetsplatserna. Oavsett land är byggbranschen högt drabbat av olyckor.

En av slutsatserna som Jan Johansson med team har dragit är att små företag och underentreprenörer är överrepresenterade när det kommer till olyckor.

– Byggarbetare som inte hanterar språket på arbetsplatsen löper också större risk att drabbas. Många studier har visat att osäkra eller tillfälliga anställningar ökar riskerna, förklarar Jan Johansson.

Män är överrepresenterade i statistiken och åldersmässigt ser man att de yngre åldersgrupperna är överrepresenterade, men att olyckorna blir allvarligare i takt med stigande ålder.

Genusperspektivet lyser vanligtvis med sin frånvaro i forskningen och de studier som skiljer på kvinnor och män brister i kvalitet, menar Jan Johansson.

– Men problemet är nog snarare bristen på kvinnor i branschen än bristen på forskning, säger Jan Johansson som också noterar att det saknas fler perspektiv i forskningen.

– Internationellt är branschen dålig på att utnyttja forskning. De flesta studierna är initierad av forskarvärlden. Det saknas också forskning om användandet av svart och grå arbetskraft och om byggherrens och projektörernas roll i arbetsmiljöarbetet, hur kravställning kan förebygga olyckor, säger Jan Johansson.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev