Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

NCC har byggt landets energisnålaste skola

Publicerad: 21 april 2010, 12:42

Minimal energianvändning och optimalt inomhusklimat. En ny rapport visar att den nya välisolerade och hybridventilerade Vargbroskolan i Storfors använder 80 procent mindre energi än den gamla skolan.


NCC har byggt den klimatsmarta skolan på uppdrag av Storfors kommun. Kommunen kommer att spara en miljon kronor i årlig driftkostnad.

Vargbroskolan, som öppnade för åk 4–9 i januari 2008, ersatte en gammal skola med dyr drift. En ny rapport från Karlstad universitet visar att den nya skolan är unik. Enligt Jens Beiron, forskare vid Karlstad Universitet har få byggnader i Sverige studerats och utretts så noggrant som denna. Han menar att även om man vetat att det var tekniskt möjligt att bygga den typ av skola, så finns nu ett kvitto på att tekniken fungerar även i praktiken.

– Resultaten av mätningarna överträffar de förväntningar vi hade när projektet inleddes. Energianvändningen är extremt låg och luften i toppklass, säger Jens Beiron i ett pressmeddelande.

Målet för uppvärmning var att använda mellan 40 och 70 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Byggkrav är 135 kWh/ m2 per år för skollokaler i Storfors. Resultatet visar att skolans energianvändning ett normalår är strax under 45 kWh/m2. Den gamla skolan använde 250 kWh/m2 per år.

– Skolans driftskostnader har sänkts med över en miljon kronor per år och vi tar emot studiebesök från hela Sverige och utlandet som vill se skolan. Nu planerar vi för en ny energiskola i kommunen, säger Hans Jildesten (s), kommunalråd i Storfors kommun.

– En okonventionell ventilationslösning har gett ett bra inomhusklimat. Det låga värmebehovet tillsammans med ett extremt lågt elbehov ger en energianvändning som är cirka 70 procent lägre än rekommendationen, säger Anders Dahlén, affärschef på NCC Construction, region Väst.

Skolan uppfyller kravet för passivhus avseende energi, effekt och lufttäthet. Fönstren är dock något sämre än kriterierna för passivhus, då inga energisnålare fanns att tillgå vid tiden för bygget.

Rapporten Drifterfarenheter från en energieffektiv skola studerar energiåtgång för uppvärmning, elförbrukning samt inomhusklimat. Finns att ladda ner via biblioteket på Karlstad Universitet.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.