söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

NCC samarbetar för att främja innovationer

Publicerad: 20 april 2015, 10:48

Jan Byfors, teknisk chef på NCC. Foto: NCC

NCC är en av aktörerna i en nystartad innovationshubb inom hårdvara, som drivs av Things vid KTH i Stockholm. Byggföretaget hoppas att samarbetet med de nystartade innovationsrika företagen i plattformen ska leda till effektivare byggnader och bättre byggprocesser.

Ämnen i artikeln:

NCCKTHbyggforskning

– Vi vill vara i en miljö där ny teknik utvecklas och är intresserade av de teknikområden som kommer att finnas i denna hubb, till exempel 3D-printning, Internet of things och energifrågor. Vi hoppas kunna utveckla saker tillsammans och få idéer som vi kan använda i vår verksamhet, säger Jan Byfors, teknisk chef NCC.

Bland företagen som är med i partnernätverket ingår förutom NCC, bland annat Akademiska Hus, Assa Abloy, ABB och SEB. THINGS skiljer sig från andra hubbar och är en oberoende aktör eftersom det inte ägs av någon investerare eller något produktionsföretag.

Hos THINGS erbjuds startups, det vill säga företag som är i sin linda, möjligheter att utveckla prototyper och att bygga lokala och globala nätverk som kan påskynda en internationell expansion.

För NCC är det viktigt att synas i innovativa sammanhang, både internt och externt. Företaget kommer att erbjuda medarbetare som är intresserade av att samarbeta med de företag som ingår i innovationshubben att sitta i lokalerna på KTH, där det finns plats för cirka 30 företag. Förutom kontorsplatser finns det även mötesrum och en verkstad med tillgång till bland annat laserskärare och 3D-skrivare.

– Det som skiljer denna plattform från andra mer traditionella plattformar är att man har tillgång till verktyg och utrustning och kan göra fysiska saker. För NCC är innovation ett viktigt konkurrensmedel. Detta är en plattform för utbyte av idéer, och kan förutom att lösa NCC:s utmaningar även skapa affärsmöjligheter för de nystartade företagen.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev