fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

NCC tror på fortsatt utveckling för partnering

Publicerad: 29 augusti 2013, 12:53

Missbruk av själva ordet partnering. Det verkar vara förklaringen till konceptets låga betyg i rapporten ”Produktivitetsläget i svenskt byggande 2013” som presenterades i Byggindustrin 25/2013. Det menar flera aktörer med lång erfarenhet av partnering.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Svante Hagman, chef för NCC:s svenska entreprenadverksamhet, har läst rapporten. Han tycker den är bra.

– Produktivitet är något vi alla i branschen ständigt behöver fokusera på. Och när gäller reaktionerna på partnering så tycker jag att det tydligt visar att det krävs investeringar i tid från alla parter och att alla inblandade förstår modellen. Partnering fungerar inte om man gör det halvdant.

Ni har tio års erfarenhet av partnering i Sverige. Vad har ni lärt er?

– Vi följer noga våra egna kundundersökningar och ser klart och tydligt bättre värden för projekt som genomförts med partnering jämfört med traditionellt upphandlade projekt. Samverkan och samarbete fungerar betydligt bättre när vi satsar tid i tidiga skeden och sedan följer upp det under hela processen. Vi jobbar ju i komplicerade processer med många överlämningar och återkommande risker för missförstånd.

Finns det några nackdelar med partnering?

– Det går inte att komma ifrån att det tar tid. De centrala aktörerna måste komma in tidigt och det är en poäng att det inte går för fort och att inte alla saker är satta och spikade i förväg. Sedan är det viktigt att vara klar över begreppen. Partnering är ingen entreprenadform. Vi deltar i olika partneringprojekt där vi ibland är totalentreprenör och ibland generalentreprenör. Vi har själva jobbat rätt hårt på att kvalitetssäkra begreppet. Vi har en intern checklista och utifrån den bedömer vi om ett projekt är partnering fullt ut eller inte. Min förhoppning är branschen i stort blir bättre på att kvalitetssäkra begreppet.

Hur står sig partneringprojekt i jämförelse när det gäller lönsamhet?

– Vi kommenterar ju inte lönsamheten i våra olika verksamhetsdelar. Men generellt kan man konstatera att en av de stora fördelarna med partnering, både för oss och för våra kunder, är en god riskhantering. Vi kan gemensamt i god tid eliminera risker och svängningar. Vi får normalt en stabil och långsiktig lönsamhet i våra partneringprojekt.



Vill du veta hur andra aktörer resonerar kring partnering och rapporten? Läs artikeln på sid. 4-5 i Byggindustrin 26/2013 som är ute den 30 augusti. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev