tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nobel Center ett steg närmare förverkligande

Publicerad: 26 mars 2015, 16:40

Stockholms stads dialogpaviljong för Nobel Center. Foto: Nomi Melin Lundgren

Om fyra år ska ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm vara klart enligt planerna. Nu har Stockholmarna möjlighet att ta del av planerna i en så kallad dialogpaviljong på Nybroplan i Stockholm. Går planerna i lås kan spaden sättas i backen nästa år.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Nobel Center ska bli hemvist för Nobelpriset och sätta Stockholm på kartan. Det ska även vara ett publikt hus med museum, utställningar och kaféer där det finns verksamhet från morgon till kväll.

Förslaget till det sex våningar höga Nobel Center har ritats av arkitekterna David Chipperfield och Christoph Felgers David Chipperfield Architects.

– En sådan här byggnad betyder oerhört mycket för hela Sverige. Det är en byggnad som representerar nobel, men den är också viktig för att främja forskning och utveckling, säger Jonas Claeson stadsplanerare på Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad när han tillsammans med borgarråd Roger Mogert (S) invigde dialogpaviljongen på torsdagen.

Nu ställer Stockholm stad ut planerna för Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Perioden 26–28 mars kan besökare ta del av planerna i en så kallad dialogpaviljong på Nybroplan i Stockholm. Dialogpaviljongen är ett nytt sätt för staden att söka dialog med medborgarna. Här finns filmer, informationstavlor och en interaktiv 3D-modell som gör det möjligt att se hur byggnaden tar sig ut ur olika vinklar.

– Vi är väldigt stolta och glada över detta och hoppas att det kommer att huset byggas på den här platsen, säger Jonas Claeson.

Förslaget, som är på samråd sedan den 4 mars fram till den 22 april, omfattar även området kring det nya huset. Bland annat planeras för en ny öppen plats med utsikt mot vattnet.

– Projektet innebär att göra platsen mer tillgänglig. I dag är södra Blasieholmen mest en baksida, säger Jonas Claeson.

Om allt går enligt plan ska byggnationerna kunna påbörjas under 2016. De byggnader som ligger på platsen i dag, bland annat planeras att rivas det gamla tullhuset från 1876 och två magasinsbyggnader.

Staden har i uppdrag att titta på om dessa byggnader kan uppföras på någon annan plats.

– Vi tittar på det brett. Tullhuset är delvis förvanskat redan och ombyggt vid flera tillfällen, säger Jonas Claeson.

Nobel Center beräknas kosta 1,2 miljarder kronor. Finansieringen ska ske genom privata donationer. Den största enskilda donationen är från familjen Erling-Perssons stiftelse.

Preliminär tidplan

■ Samråd 4 mars – 22 april 2015
■ Dialogpaviljongen håller öppet 26-28 mars 2015
■ Granskning kvartal 3 2015
■ Antagande kvartal 4 2015
■ Byggstart preliminärt under 2016
■ Nobel Center beräknas öppna i december 2019

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev