Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nu utvecklas Albano till modernt forskningsområde

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Hur ska Albano utvecklas i Stockholm? Ja, den frågan offentliggjorde Akademiska Hus bedömningsgrupp idag när man valde att gå vidare med BSK Arkitekters och Christensen & Co arkitekters förslag i det parallella uppdrag som genomförts för ett högteknologiskt forskningsområde.


Fyra arkitektkontor, BSK Arkitekter, Christensen & Co arkitekter, Gullichsen Vormala Arkitekter och KHR Rundquist arkitekter, har i det parallella uppdraget fått skapa en vision för ett framtida Albano inlusive Teknikhöjden.
Albano som till största delen består av före detta industrimark, ligger strategiskt mellan Stockholms universitet, Alba Nova och KTH och med en nära koppling till Norra Station och Karolinska Institutet. Detta är just nu ett av Stockholms viktigaste utvecklingsområden för högre utbildning och forskning. En kommande bebyggelse kan omfatta 50 000 - 60 000 kvm ljus BTA för bland annat annat matematiskt centrum, materialfysik och lärarutbildning.
BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter får nu vidareutveckla sina förslag.
- Förslagen belyser på ett spännande och allsidigt sätt områdets möjligheter. Det stora intresset från KTH och Stockholms universitet att etablera utbildning och forskning på Albano gör att Akademiska Hus omgående kommer att driva arbetet vidare med de utvalda arkitektkontoren, säger Thomas Norell, ordförande i bedömningsgruppen och vd för Akademiska hus.
Bedömningsgruppen för det parallella uppdraget har förutom Thomas Norell, ordförande, vd för Akademiska Hus, bestått av Kåre Bremer, rektor för Stockholms universitet, Anders Flodström, rektor för KTH, Annica Carlsson, Equator Arkitektkontor, Klas Brunnberg, arkitektråd, Bengt Isling, arkitekt SAR/MSA och Lennart Karlsson, regiondirektör Akademiska Hus Stockholm.

MARIANNE SILÉn

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.