Forskning
Ny studie ska utreda klimatpåverkan från trähus
Publicerad: 1 maj 2015, 07:37
Folkhems flerbostadshus Strandparken i Sundbyberg har både stomme och fasad av trä.
Foto: Björn Dickson
Flera studier har på senare tid visat att byggmaterial står för en mycket stor del av en byggnads totala klimatpåverkan sett till hela livscykeln. Nu har bland annat SBUF beviljat stöd till ytterligare en studie. Den här gången blir det en närmare titt på ett hus med stomme av trä.
Ämnen i artikeln:
byggforskningDen nya studien är en detaljerad livscykelanalys av Folkhems flerbostadshus Strandparken i Sundbyberg som byggts med stomme av trä. Bakom studien står samma projektgrupp som tidigare i år presenterade en livscykelanalys av Svenska Bostäders kvarter Blå Jungfrun i Stockholm som byggdes med betongstomme.
Initiativtagare till båda projekten är Johnny Kellner, fristående miljö- och energiexpert inom byggsektorn. I det nya projektet representerar han Rikshem.
Livscykelanalysen av Blå Jungfrun visade att produktionsfasen står för över 50 procent av byggnadens klimatpåverkan sett ur ett livscykelperspektiv. Den visade också att byggmaterial och byggprodukter står för hela 84 procent av produktionsfasens klimatpåverkan.
– Förra studien fokuserade på ett betonghus. Nu ska vi fokusera på ett trähus. Men vårt syfte är inte att ställa det ena materialet mot det andra, säger Pär Åhman, ansvarig för forskning och utveckling på Sveriges Byggindustrier och ordförande för det nya projektets styrgrupp.
Syftet är, enligt Pär Åhman och Johnny Kellner, att fördjupa kunskapen om produktionsfasens energianvändning och klimatpåverkan samt lyfta fram vikten av livscykeltänkande inom byggsektorn.
– Vi behöver fördjupa våra kunskaper för att veta vilka energieffektiviseringsåtgärder som har störst effekt. Vi vill veta fakta för att i framtiden kunna ge rekommendationer kring olika konstruktionslösningar. Det kan vara så att det under vissa omständigheter är bra med betong och under andra omständigheter bra med trä, säger Pär Åhman.
Projektets operativa arbete leds av forskare vid Kungl. Tekniska högskolan, KTH, och IVL Svenska Miljöinstitutet. Till projektet kopplas också en styrgrupp och en referensgrupp med representanter från bygg- och fastighetsbranschen.
Projektet är i startgroparna. Styrgruppen kommer att ha ett första möte i maj 2015 och räknar med att kunna presentera resultaten i april 2016.