Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Forskning

Nytt forskningsprogram för energieffektivisering

Publicerad: 20 september 2013, 07:54

Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad startar ett gemensamt forskningsprogram om energieffektivisering av byggnader. Energimyndigheten satsar 140 miljoner kronor och branschens aktörer ska bidra med motsvarande belopp.

Ämnen i artikeln:

byggforskning

Det nya forskningsprogrammet pågår under perioden 2013-2017 och omfattar forskning och innovation kring en byggnads hela livscykel – från produktion till renovering och ombyggnation liksom demontering och rivning. Programmet kommer att fokusera både på hur byggnader kan bli mer energieffektiva men också på hur människors vanor, val och livsstilar påverkar energianvändningen.

– Människans beteenden och vanor är viktiga frågor för att vi ska få en hållbar och energieffektiv bebyggelse. Det är en av våra stora utmaningar för att få ett hållbart energisystem, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma i ett pressmeddelande.

Innan årsskiftet sker en första utlysning där forskare kan söka finansiering för grund-, tillämpad- och experimentell forskning med teknisk, samhällsvetenskaplig, humanistisk eller beteendevetenskaplig inriktning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev